Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Streľba na študentov. Ako Kaliňák policajtov bráni...
Zdielať na

Streľba na študentov. Ako Kaliňák policajtov bráni...

BRATISLAVA / Polícia hľadala vraha, mohli však pritom zomrieť nevinní. Na diaľnici došlo k streľbe. Policajti totiž zastavili auto, ktoré bolo v pátraní v súvislosti s vraždou spred pár dní na Orave. Ale to, čo nasledovalo, by nechcel zažiť nikto z nás. Mladí študenti len o centimetre unikli zbytočnej smrti.

Zastavili hľadané auto

Policajti si neďaleko hraníc s Českou republikou všimli auto, ktoré bolo evidované v systéme, ako hľadané. Viezla sa v ňom štvorica mladých ľudí a mačka. Policajti zastavili nielen ich, ale iné autá.

"Nevedel som, že zastavujú mňa lebo okolo boli ostatné autá. Rozhodol som sa, že vypnem blikačky a pôjdem o kúsok ďalej," hovorí Matúš.

Mávanie policajta totiž pochopil ako pokyn, že má pokračovať, že to nezastavujú jeho. "Jak som sa pohol asi o pol metra, fakt akože som neutekal, len som sa pohol, tak z ničoho nič do mňa napálili dve guľky," dodáva Matúš. "Ja som videla tú druhú guľku, tak som pochopila, že sme to my," dopĺňa ho priateľka Vierka.

Guľka sa odrazila od kolesa do auta...

Jedna z guliek skončila iba niekoľko centimetrov od 21-ročného Jerguša. Mierila pritom priamo na vodiča. "Policajt vykonávajúci služobný zákrok nemieril streľbu priamo na vozidlo, ale na koleso vozidla. Guľka sa však odrazila, zmenila dráhu letu a zasiahla dvere vozidla," uviedla Katarína Považanová, hovorkyňa bratislavských policajtov.

"Vystúpil som s rukami nad hlavou, ľahol som si na zem, dal som si ruky za chrbát, v tom momente došiel policajt, nasadil mi želiezka,"
hovorí Matúš. Na zemi sa ocitli všetci štyria, po chvíli sa postavili. V chlade a daždi stáli nič netušiaci študenti tri štvrte hodiny!

"Vo chvíli, keď sa policajt začal približovať k vozidlu, opakovane vodiča vyzýval a dával mu znamenie, aby z vozidla vystúpil. Následne sa vodič s vozidlom pohol, teda neuposlúchol jeho výzvu," dodala Považanová.

A pre toto sa to všetko udialo...

Viera, Matúš, Sašo a Jerguš mohli prísť po streľbe policajtov o život. S hrôzou však spomínajú aj na to, čo sa dialo potom. "Vypnuté telefóny sme museli mať," hovorí Vierka.

A nie len to. Po trištvrte hodine čakania na daždi a chlade strávili ďalšie tri hodiny v zavretom prestrelenom aute. Stále bez vysvetlenia. "Nikto nezáujem, proste nikto nič nepovie, oni tam stoja dvadsiati, stále telefóny na uchu,"

Štvorica mladých ľudí nemohla zavolať ani svojim rodičom. 4 hodiny mohli všetci sedieť v jednom aute na diaľnici, no potom ich pekne po jednom priviezli na policajné oddelenie do Brodského. Tu ich ďalšie dve hodiny vypočúvali.

Údajný vrah predal auto pred šiestimi rokmi

Otázka číslo 1: Prečo polícia pátrala po aute, ktoré údajný vrah predal pred šiestimi rokmi. Na to by mala dať odpoveď žilinská krajská polícia. Do uzávierky sme ju nezískali. "Pri výkone služobného zákroku sú osoby povinné strpieť jednotlivé úkony a uposlúchnuť výzvy polície," uviedla hovorkyňa bratislavských policajtov Katarína Považanová.

Otázne je, či drepovanie, keď je vonku zima je tiež policajný úkon. Rovnako aj vykonávanie potreby v kríkoch pod dohľadom policajtov. To sú otázky ohrozených. "Pri preverovaní nebolo nadriadenými policajtov vykonávajúcich služobný zákrok zistené pochybenie," dodáva Považanová

Resumé je nateraz jasné. Vrah stále uniká, nikomu sa nič nestalo. A ak sa mladíkom niečo nepáči, môžu sa sťažovať a výkon polície posúdi polícia alebo inšpekcia.

Polícia pátra po vrahovi z Oravy

Podľa portálu www.cas.sk auto pred časom patrilo podnikateľovi Milanovi Ďurišovi (36), po ktorom polícia pátra od víkendu v súvislosti s dvojnásobnou vraždou v Zuberci na Orave. Ďuriš, ktorého hľadajú policajti na celom Slovensku, však v aute nebol. Auto po krátkom čase z miesta zastavenia odišlo v sprievode troch policajných áut. Toto vozidlo malo patriť Ďurišovi pred šiestimi rokmi a tiež má pri seneckej ŠPZ trojčísilie 111 ako to, na ktorom jazdí teraz.

Zavraždenú dvojicu, Petra († 38) a Jarmilu († 52) z Bratislavy, našli v sobotu so smrteľnými strelnými poraneniam hlavy v penzióne v Zuberci (okres Tvrdošín). Polícia v súvislosti s týmto prípadom vyhlásila pátranie po expriateľovi zavraždenej Milanovi Ďurišovi (36), ktorý môže byť ozbrojený.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

facebook

Súvisiace články

Najčítanejšie správy