Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Streľbu na študentov rieši už aj parlament
Zdielať na

Streľbu na študentov rieši už aj parlament

BRATISLAVA / Streľba na študentov sa dostala už aj na pôdu parlamentu. Policajti približne pred dva a pol mesiacmi rozstrieľali auto nič netušiacim študentom. Prípad vtedy uzavrela inšpekcia tak, že všetko bolo v poriadku. To však vyvolalo vlnu nevôle nielen medzi verejnosťou, ale už aj medzi niektorými poslancami.

Opozícia volá po novej legislatíve

24. jún, diaľnica D2. Štyria študenti idú na skúšku do školy. Zastavujú ich policajti. Vodič si myslí, že muž zákona mu dáva pokyn, aby sa pohli ďalej. Nasleduje streľba a len tak tak, že guľky nezasiahnu nevinných ľudí. Inšpekcia prípad uzatvára s tým, že všetko bolo v súlade so zákonom.

Streľba na študentov sa tak dostáva už aj do parlamentu a opozícia volá po novej legislatíve. Chce, aby vznikol nový, nezávislý úrad, ktorý by vyšetroval práve takéto prípady. "Dnes je stav taký, že tých, čo riadia kontrolórov, tí istí riadia aj kontrolovaných," vysvetľuje poslanec NR SR Martin Fedor.

Aby kolega nepreveroval kolegu

Kontrolu inšpekcie ministerstva vnútra pritom spochybňoval už aj bezpečnostný analytik. "Celý tento postup sa dá vnímať iba ako obštrukcie zo strany štátneho orgánu, čo signalizuje, že štátny orgán si je vedomý svojich chýb," dodáva bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Nová legislatíva, ktorú chcú pretlačiť niektorí poslanci, by mala riešiť práve takéto sporné prípady. Vzniknúť by mala nezávislá generálna inšpekcia, ktorá by nepodliehala ministerstvu vnútra.

"Aby kolega nepreveroval kolegu. Aby ten čo preveruje nemusel mať obavu, že preverovaný má silného ochrancu niekde hore," tvrdí Fedor. 

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ/SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy