Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Streľba na študentov. Vyšetrovanie zdržujú čudné praktiky
Zdielať na

Streľba na študentov. Vyšetrovanie zdržujú čudné praktiky

BRATISLAVA / Prípad, keď si policajti pomýlili auto plné študentov s autom vraha, sa nestal tak dávno. Vtedy štyria nevinní ľudia takmer prišli o život. Vyšetrovanie stále nie je na konci. Dôkazy hovoria o čudných praktikách vyšetrovania.

Výpoveď verzus dôkazy

Zasahujúci policajt pri výpovedi tvrdil, že pravou rukou mieril na Matúšovo auto a ľavou zastavoval ostatné vozidlá. Avšak existuje prepis toľko spomínaného videozáznamu, ktorý dokazuje, že ľavou rukou dával pokyn, aby autá pokračovali v jazde, a tou istou rukou kýval práve na Matúša, aby s autom cúvol.

Výpoveď a dôkazy sa teda rozchádzajú. "Čo len potvrdzuje naše pôvodné tvrdenie, že tieto pokyny boli od začiatku nejasné, nezrozumiteľné a zmätočné," dodáva právny zástupca študentov Karol Spišák.

Vodič auta, Matúš, nevedel, že policajt zastavuje zrovna jeho. Všetky ostatné autá totiž v jazde pokračovali. Avšak policajt vo svojej výpovedi tvrdí, že Matúš dokonca otvoril dvere a videl, že policajt naňho mieri. Avšak v slovnom prepise videozáznamu sa nič také neuvádza.

Netradičný spôsob vyšetrovania

Policajti z prezídia pri vyšetrovaní zvolili naozaj netradičný spôsob. Osobne vycestovali na Záhorie, aby zobrali spis týkajúci sa odobratia Matúšovho vodičského preukazu. Následne ho odniesli do Senca, kde ho ale nikto nezaevidoval. Získali tým čas, minimálne dva týždne.

Následne prišla inšpekcia, ktorá zo spisu vybrala 18 strán. Mimo iného aj toľko spomínaný videozáznam. Použila ho pre svoje potreby a potom vrátila. Nie však do Senca, ale na Krajské riaditeľstvo v Bratislave, kde videozáznam komisionálne zničili. Najdôležitejší a najobjektívnejší dôkaz sa tak vyparil.

"Neviem si predstaviť, ako inšpekcia, respektíve ministerstvo vnútra objektívne preverí opakovanú sťažnosť," uviedol právny zástupca študentov.

Slová študentov nikoho nezaujímajú

Až neuveriteľne znejú slová matky spolujazdkyne len pár dní potom, čo jej skoro omylom zastrelili dcéru. "Len sa obávam, že ten záznam jednoducho zmizne, alebo sa poškodí," povedala Denisa Juhošová.

Študenti od úplného začiatku poukazujú aj na správanie policajtov potom, ako zistili, že omylom strieľali po nevinných. Avšak ani inšpekciu, ani vyšetrovateľa ich verzie nezaujímajú. Úplne im stačia výpovede policajtov.

"Viere Juhošovej som nekázala, aby sa vyzliekla, ani som sa jej nedotýkala a sama mi povedala, že je pomočená, čo bolo aj značne cítiť. Navrhla som jej, že pôjdem s ňou na potrebu, na čo povedala, že nechce a aj tak je pomočená," hovorí záznam z výpovede policajtky.

Pod ľudskú úroveň

V skutočnosti však Viera pomočená nebola a dokazujú to aj zábery, ktoré boli nakrútené približne dve hodiny po incidente. Podľa Viery ju policajtka chce týmto spôsobom ponížiť.

"Myslím si, že je to niečo neprípustné, aby to niekto povedal a takto klamal. A je to fakt pod ľudskú úroveň," vyjadrila pohoršenie spolujazdkyňa Viera.

Podozrivých postupov pri vyšetrovaní tejto kauzy stále pribúda. Voči policajtovi, ktorý tragédiu spôsobil, bolo disciplinárne konanie zastavené. S vysvetlením, že iba plnil príkazy nadriadených.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy