Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ukrajinci dostali ďalšiu ranu. Plyn zdražie o polovicu!
Zdielať na

Ukrajinci dostali ďalšiu ranu. Plyn zdražie o polovicu!

KYJEV / Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk potvrdil, že Kyjev bude od 1. apríla platiť Rusku za tisíc kubických metrov zemného plynu 480 amerických dolárov, čo je o 79 percent viac ako v súčasnosti.

Štátny bankrot

Cena za dodávky ruského plynu Ukrajine k 1. aprílu vzrastie o 79 percent na 480 amerických dolárov (349 eur) za tisíc kubických metrov. Očakávané skokové zvýšenie cien plynu označil za jeden z faktorov, prečo sa krajina ocitla na pokraji ekonomického kolapsu.

Bez schválenia úsporných opatrení, ktoré navrhuje Medzinárodný menový fond (MMF), môže hrubý domáci produkt krajiny tento rok klesnúť až o 10 percent, čo by znamenalo štátny bankrot, varoval Jaceňuk v ukrajinskom parlamente.

Tlačia na vyššie ceny

Ukrajina sa v stredu dohodla s MMF na úverovom programe v rozpätí 14 až 18 miliárd dolárov (10,2 až 13,1 mld. eur). Vrátane pomoci, ktorú krajine prisľúbili Európska únia a USA, sa tým Kyjevu otvára cesta k úverom v celkovom objeme 27 miliárd dolárov (19,6 mld. eur).

Zástupca štátneho energetického koncernu Naftohaz v stredu oznámil, že ceny plynu pre domácnosti sa s účinnosťou od 1. mája zvýšia o viac ako 50 percenta. Na vyššie ceny plynu tlačil MMF.

Minister obrany rezignoval

Ruská armáda sa zmocnila poslednej bojovej lode na Kryme, ktorej posádka bola lojálna súčasnému veleniu na Ukrajine. Rusi plavidlo Čerkasy obsadili s pomocou troch lodí, dvoch vrtuľníkov a jedného ťažného člnu. Ukrajinskú loď neskôr odtiahli na ruskú základňu v Donuzlavskom zálive na severozápade Krymu. Niektoré médiá informovali, že celú operáciu sprevádzali výbuchy a výstrely.

K obsadeniu poslednej ukrajinskej bojovej lode na Kryme prišlo v čase, keď minister obrany Ihor Teňuch odstúpil zo svojej funkcie. Ukrajinskí vojaci sa už začali sťahovať z celého Krymského polostrova. Nariadil im to dočasný prezident Oleksandr Turčynov, ktorý tým reagoval na množiace sa prípady útokov na tamojšie ukrajinské základne.

Úplný zákaz

Súd v Kyjeve pozastavil vysielanie štyroch ruských televíznych staníc. Moskva tvrdí, že rozhodnutie je útokom proti ľudským právam a slobode vyjadrovania. Informáciu priniesla agentúra RIA Novosti.

Oblastný súd v Kyjeve pozastavil vysielanie televízie Rossija 24, Prvý kanál, RTR Planeta a NTV-World a prejednáva úplný zákaz vysielania týchto staníc na území Ukrajiny, uviedla agentúra Ria Novosti.

Demokracia v podaní Majdanu

"Toto možno nepochybne vnímať ako porušenie demokratických slobôd a zneuctenie ukrajinských medzinárodných záväzkov. Milióny rusky hovoriach obyvateľov tejto krajiny majú právo sledovať ruskú televíziu a mať prístup k ďalším ruským médiám," prehlásil zmocnenec ruskej diplomacie pre ľudské práva Konstantin Dolgov.

"Cieľom je odrezať milióny rusky hovoriacich ľudí od pravdivých informácií o plienení ultranacionalistov a neofašistov, aby sa lepšie vymývali mozgy," usúdil ruský diplomat. Dodal, že "taká je demokracia v podaní Majdanu", teda nového režimu v Kyjeve, ktorý odmieta Moskva uznať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy