Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kyjev sťahuje ukrajinské jednotky z Krymu. Západ pripravuje sankcie
Zdielať na

Kyjev sťahuje ukrajinské jednotky z Krymu. Západ pripravuje sankcie

KYJEV/SEVASTOPOĽ / Sankcie voči Rusku, ktoré má pripravené Západ, nie sú pre Moskvu žiadnou záhadou. Prezident Putin už pripravuje kroky, aby pre krajinu neboli likvidačné. Avšak, nielen pre Rusko. Sankcie môžu spôsobiť výrazný prepad aj na finančných trhoch, čo by sa dotklo mnohých investorov na celom svete. Médiami dnes obletela aj informácia o liste z ruskej Dumy, ktorý mal prísť do Poľska.

Streľba na základni

Vladimír Žirinovskij údajne navrhuje Poľsku, aby si zobralo časť ukrajinského územia. Podobné listy vraj zamierili aj do Maďarska a Rumunska. Na Kryme postupne prechádzajú na rubeľ a ruská strana preberá do svojich rúk všetky úrady, vrátane polície, či tajnej služby. Toto prevzatie výkonnej moci by malo byť ukončené do soboty.

Na poslednej základni na Kryme sa údajne strieľalo. Ruskí vojaci odzbrojili ukrajinských. Potom budovu ovládli. Ruské sily už skôr obsadili časť fedosijskej základne, ktorá je obliehaná od začiatku marca.

Provokácie budú pokračovať

Naďalej vzdorujú námorníci. "Nevidíme dôvod, prečo nechávať naše lode a zbrane na základni. Je to ale otázka pre politikov a my sa budeme riadiť rozkazmi velenia," konštatoval kapitán ukrajinského námorníctva.

Krymské mestá sú bez prúdu vrátane časti Simferopoľa. V stredu Kyjev pohrozil vláde na Kryme, že budú pokračovať s provokáciami proti ukrajinským vojskám a podniknú opatrenia vrátane krokov technickej a technologickej povahy, informovala agentúra Reuters.

Krymský dodávateľ elektrickej energie uviedol, že pristúpiť k čiastočnému prerušeniu dodávok musel po tom, čo elektrické vedenie zasiahla technická porucha. Ide o vedenie v Chersonskej oblasti, ktorá susedí s Krymom na severe.

Politické špičky v Haagu

Moskva počas víkendu pokračovala v upevňovaní vojenskej moci na Kryme. Proruské sily bez výraznejšieho odporu ovládli dve zvyšné ukrajinské základne a jednu ukrajinskú ponorku. V nedeľu viala ruská vlajka nad 189 ukrajinskými armádnymi zariadeniami. Ukrajina počas víkendu prišla aj o väčšinu svojej námornej flotily.

Situáciou na Ukrajine sa budú v Haagu zaoberať politici na jadrovom summite G7, píše agentúra Reuters. Vojenské velenie severoatlantickej aliancie pritom upozorňuje na značnú koncentráciu ruských vojsk v blízkosti hraníc s Ukrajinou, zároveň ale nabáda k zdržanlivosti. Sledovať situáciu na Ukrajine sa chystá pozorovateľská misia OBSE, ktorá by mala minimálne pol roka pôsobiť vo všetkých regiónoch okrem Krymu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy