Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tymošenková chce vystrieľať Rusov! Politička ukázala nahnevanú tvár
Zdielať na

Tymošenková chce vystrieľať Rusov! Politička ukázala nahnevanú tvár

KYJEV / Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková pohrozila Moskve za anexiu Krymu. Chce použiť všetky známosti a varovať celý svet tak, aby z Ruska zostala iba spálená zem. Nahrávku zverejnila televízia Russia Today. Expremiérka jej pravosť nepotvrdila. Ospravedlnila sa však za vulgarizmy.

Účelovo zostrihaná nahrávka

Julija Tymošenková však v utorok spochybnila znenie nahrávky, kde sa v súvislosti so stratou Krymu vyjadruje o Rusoch obzvlášť hanlivým spôsobom a vyzýva na ich vyhladenie.

Politička tvrdí, že záznam odvysielaný ruskou štátnou televíziou naozaj zachytáva jej telefonát s poslancom ukrajinského parlamentu Nestorom Šufryčom, daná časť však bola podľa nej účelovo zostrihaná. Odpočutie hovoru a následné zverejnenie jeho zostrihu pritom pripisuje ruskej Federálnej bezpečnostnej službe.

Výpoveď v priamom prenose

Nahrávka označená ako telefonický rozhovor z 18. marca medzi expremiérkou Tymošenkovou a miestopredsedom ukrajinskej bezpečnostnej rady Nestorom Šufryčom sa objavila na serveri YouTube s ruskými a anglickými titulkami. V pondelok ju na stránku zavesil užívateľ, ktorý vystupuje pod menom Sergij Večirko.

Práve s odkazom na príspevok na sociálnej sieti nahrávku zverejnila televízna stanica Russia Today (viaccjazyčná televízia platená z ruského štátneho rozpočtu, pozn.red.). Tá sa k súčasným vládnucim silám stavia veľmi kriticky a anexiu Krymu prezentuje výhradne z prokremeľskej perspektívy. Jedna z moderátoriek kvôli údajnej neobjektivite dala výpoveď v priamom prenose.

Šok a plač

Bývala predsedníčka ukrajinskej vlády sa na zázname ostro vyjadruje k ruskej anexii Krymského polostrova a vyzýva k radikálnemu riešeniu. Pre ostré slová pritom nejde ďaleko.

"Čo sa týka Krymu, som v totálnom šoku. Dneska som hovoril s naším spoločným priateľom a skoro sa rozplakal," vylíčil situáciu Tymošenkovej bývalý miestopredseda ukrajinskej bezpečnostnej rady Šufryč. "Vidíš to, ja osobne som pripravená zobrať do ruky zbraň a toho sr*** streliť do hlavy," reaguje expremiérka ďalších podrobností, koho má na mysli.

Vyburcuje celý svet

"Toto presahuje všetky medze. S*** na to. Mali by sme sa chopiť zbraní a zabiť tých zas*** katsapov (pejoratívne označenie Rusov, pozn.red.) spoločne s ich vodcom," zlostí sa Tymošenková.

"Priala by som si, aby som mohla viesť všetky akcie a pokračuje, že by som  našla spôsobom ako ich pozabíjať. Dúfam, že akonáhle to budem môcť urobiť, využijem všetky známosti a zburcujem celý svet tak, aby z Ruska ostala iba spálená zem," dodáva na záver telefonátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy