Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Cudzinci si Vianoce na Slovensku predstaviť nevedia
Zdielať na

Cudzinci si Vianoce na Slovensku predstaviť nevedia

SAN JUAN / Vedeli by ste si predstaviť Vianoce v trópoch? Vysoké horúčavy však prinášajú okrem iného aj veľa komárov a nie veľmi príjemného potu. Ale vedeli by si ľudia z Karibiku predstaviť Vianoce na Slovensku?

Veľké nápisy, Santovia a snehuliaci. Takáto súčasť Vianoc na Portoriku je bežná už koncom novembra. Na autách s vypeckovanou klimatizáciou nosia stromčeky aj mesiac pred sviatkami.

"Denne predám 25 vianočných stromčekov," hovorí predajca stromčekov Roger Dores. Doviezli ich z Kanady a jeden stojí 35 až 70 eur. Na Slovensku kúpite vianočný stromček už za 19 eur no za veľkú jedličku dáte aj viac ako stovku.

Zima nie

Neostali sme však iba pri tomto porovnaní. Čo tak skúsiť vymeniť chlad za teplo. "Vonkoncom si neviem predstaviť, ako sa počas Vianoc ovievam pri horúčavách nejakým vejárom," hovorí Slovenka Jana. "Nie, neviem si predstaviť Vianoce tam, kde je veľká zima," kontruje Maria, mestská pracovníčka z Portorika.

Pozrite si vianočnú reportáž z Karibiku: 

Tak ako pri skoro každej téme, i tuto nájdete opačný názor. Niekto by si rád zašiel do tepla a niekto zasa trochu schladil. "Celkom v pohode, sneh a zima je fajn," tvrdí ďalší Portoričan. 

Iný kraj, iný mrav

So zmenou polohy treba počítať i so zmenou tradícií. Na Portoriku jedia napríklad moriaka, ryžu a iné pre nás netypické vianočné pokrmy. Tí, ktorí by chceli závidieť Portorikáncom ich tropické Vianoce sa môžu utešiť aspoň jedným faktom, pre časový posun a tunajšie tradície sa totiž k darčekom dostaneme na Slovensku o pár hodín skôr, ako ľudia v Karibiku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy