Skoro jasno
15°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Krádež stromčekov v chránených zónach, pokuta 120 eur
Zdielať na

Krádež stromčekov v chránených zónach, pokuta 120 eur

ZAKOPANE, POPRAD / S príchodom Štedrého večera sa množia prípady krádeží vianočných stromčekov. Ak by ste si mysleli, že na to idú zlodeji po starom – ste na omyle. Na krádeže vianočných stromčekov totiž využívajú najmodernejšie technológie.

Za jeden deň štyri prípady

"Množia sa prípady krádeží stromčekov v lesoch, preto aj naši strážcovia vykonávajú spoločné hliadky spolu s políciou, aby sme tomu zabránili," informuje zástupca riaditeľa TPN Szymon Ziobrowski.

Prípady krádeží stromčekov sa ale množia. Počas jedného dňa prichytili policajti až štyroch ľudí. "Zaznamenali sme 4 také prípady, kedy neznámi páchatelia vyrúbali tie stromčeky, ale keď videli policajtov zahodili ich," dodáva Roman Vieczorek z polície Krakow.

Sekery vystriedali píly

Zlodeji vianočných stromčekov už pritom nevyužívajú klasické sekery a sánky, ale jazdia na snežných skútroch a používajú motorové píly. Ak vás ale pri krádeži vianočného stromčeka prichytia, čaká na vás pokuta v prepočte asi 120 eur. Nájdu sa ale vraj aj takí, čo to skúšajú každoročne.

"Každý rok ich chytáme na hruškách, každý rok chodia do lesa, aby si vyťali stromček a my ich každý rok pokutujeme. Je to už taká predvianočná tradícia," hovorí Ziobrowski.

Samotný stromček v obchode vás ale vyjde podstatne lacnejšie. V posledných rokoch sa dokonca ľudia vraj vracajú od umelých stromčekov k tým prírodným.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy