Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ktože to tam čupí pri Betleheme? Sraľo
Zdielať na

Ktože to tam čupí pri Betleheme? Sraľo

BRATISLAVA / Vykonávať potrebu na verejnosti je zakázané a trestné. A keď sa to deje pri náboženských symboloch, hovoríme ešte aj o urážke. Nuž, ako kedy. Ukážeme vám vianočnú tradíciu, ktorá kombinuje betlehemskú rodinnú scénku s tým, čo sa deje na záchode. A nejde pritom o urážku.

Symbol úrodnosti

"Volá sa caganer po katalánsky, po slovensky asi sraľo. Má hlbší význam, hlavne by som povedal úrodnosť," hovorí Hilari Ruiz de Gauna i Torres, Katalánec žijúci na Slovensku.

Táto katalánska tradícia je u nás takmer úplne neznáma, no postavičku caganera nájdete aj v niektorých domácnostiach na Slovensku.

Katalánci verili, že sraľo pri Betleheme znamená bohatú úrodu na ďalší rok. Preto ho aj premiestňovali z miesta na miesto, aby symbolicky pohnojil celý pozemok. Cagane zároveň symbolizuje aj rovnosť všetkých ľudí.

Sraľo ako pápež

"Minister, kráľ, futbalista alebo roľník, všetci ideme na veľkú potrebu," hovorí de Gauna i Torres. Sraľovia sa vyrábajú s tvárami známych osobností - športovcov, politikov no i samotného pápeža. A nejde o urážku.

Sraľovia - svetoví politici sú už hitom, no známe tváre slovenskej politiky so stiahnutými nohavicami tak skoro asi neuvidíme. "Ja si to viem predstaviť, len neviem, či slovenská spoločnosť je na to pripravená," dodáva Katalánec.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy