Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Medzi životom a smrťou. Skutočný príbeh slovenského vojaka
Zdielať na

Medzi životom a smrťou. Skutočný príbeh slovenského vojaka

BRATISLAVA, DAMASK / Slovensko má na hraniciach medzi Sýriou a Izraelom neozbrojeného vojaka. Je členom pozorovateľskej misie OSN. Dozerá na dodržiavanie prímeria medzi týmito krajinami. Naša armáda o jeho stiahnutí zatiaľ neuvažuje.

Spoznali sa na Slovensku

On dôstojník, ona poddôstojníčka. Armáda ich spojila v Hlohovci. Po misii v Afganistane jeho kroky viedli do mierovej oblasti. Hranica Sýrie s Izraelom.

Stanislav v júli pred rokom odišiel na dvanásť mesiacov. Hypotéka na krku, svadba, rozšírenie členov počtu rodiny. Plány sú veľké. Všetko sa však môže kedykoľvek zmeniť. Zatiaľ tam ostáva. Tesne pred vypuknutím konfliktu totiž požiadal o predĺženie svojej misie.

"Nebojí sa, zatiaľ sa neocitol v priamom nebezpečenstve," hovorí Stanislavova priateľka Lívia. "Stiahnutie pozorovateľa zo Sýrie je krajné riešenie. Budeme naše kroky koordinovať s veliteľstvom operácie," potvrdzuje hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Museli zrušiť plánovanú dovolenku

Pani Lívia so strachom sleduje správy o situácii v Sýrii. Noci sú ťažké. Dúfa, že Golanské výšiny ostanú pre neho naďalej bezpečným miestom. Plány na spoločnú jesennú dovolenku v Izraeli prekazil medzinárodný konflikt. Pani Lívia si radšej počká, kedy sa vráti bezpečne domov.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy