Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pápež František ide do sveta, odmietol pancier
Zdielať na

Pápež František ide do sveta, odmietol pancier

RÍM / Pápež František odcestoval dnes z Ríma do Brazílie, ktorá je cieľom jeho prvej cesty do zahraničia, odkedy ho v marci zvolili za hlavu katolíckej cirkvi.

Modlite sa, poprosil

Lietadlo spoločnosti Alitalia s pápežom odštartovalo dopoludnia z letiska Fiumicino. Prílet do Ria de Janeiro sa očakáva popoludní miestneho času (21.00 h SELČ).

František, ktorý pochádza z Argentíny, zavíta na rodný kontinent pri príležitosti Svetových dní mládeže, ktoré sa konajú v dňoch 23.-28. júla. Očakáva sa na nich účasť miliónov mladých ľudí z celého sveta.

V nedeľu pápež vyzval veriacich, ktorí sa zhromaždili na vatikánskom Námestí sv. Petra, aby sa zaňho modlili počas jeho nadchádzajúcej cesty. 

Odmietol nepriestrelný papamobil

Pápež prichádza do Brazílie v čase sociálnych nepokojov a protestov proti veľkým verejným výdavkom vlády, ktorá podľa kritikov zabudla na najchudobnejších. Práve v tejto súvislosti sa očakávajú nepokoje aj počas prítomnosti hlavy katolíckej cirkvi. Organizátori plánovanej demonštrácie poukazujú na sumu v prepočte takmer 70 miliónov eur, ktoré krajina vyčlenila na bezpečnostné opatrenia počas jeho prítomnosti v krajine.

Okrem toho sa očakávajú aj demonštrácie neheterosexuálnych osôb. Polícia preto bude v plnom nasadení a rozmiestnených bude viac ako 10-tisíc mužov zákona. Situáciu im však komplikuje rozhodnutie samotného Františka, ktorý odmietol používanie špeciálneho nepriestrelného vozidla, takzvaného papamobilu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA/AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy