Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
POTVRDENÉ! Českým Krnovom sa prehnalo tornádo
Zdielať na

POTVRDENÉ! Českým Krnovom sa prehnalo tornádo

KRNOV / Polámané stromy, strhnuté strechy, apokalypsa. Takto popisujú obyvatelia českého Krnova silnú búrku, ktorá sa prehnala mestom a zanechala za sebou obrovské škody, osem ľudí sa zranilo. Podľa miestnych išlo o tornádo, čo napokon potvrdili aj experti z Českého hydrometeorologického ústavu. Zábery tornáda zverejnil aj obyvateľ Krnova na portáli novinky.cz...

Bolo to tornádo, tvrdia hasiči

O tornádo išlo v utorok aj podľa starostky mesta Krnov, ležiacom v Moravskosliezskom kraji, Aleny Krušinovej. "Takto mi jav popísali miestni hasiči." Vietor pritom zničil strechy na 40 domoch! Najväčšie škody smršť napáchala práve v mestskej časti Kostelec.

"Je to apokalypsa, katastrofa, spúšť. Strechy ležia na cestách, na autách. Popadané vetvy a časti domov ľahko zranili niekoľko ľudí. Zničené je elektrické vedenie. Sme bez prúdu," hovorí starostka. Údajné tornádo zachytil aj jeden z obyvateľov, zverejnil ho portál novinky.cz!

Domy bez striech, 8 zranených

120 hasičov preto v noci plachtami provizórne zaisťovalo poničené strechy. Búrka zničila dokonca asi 18 hektárov lesa ČR, mestské lesy sú poškodené na 15 hektároch, do niektorých lokalít je zakázaný vstup. Pracovníci energetickej spoločnosti pracujú na obnovení dodávok elektriny. Dvaja ľudia z ôsmich zranených skončili v nemocnici s podozrením na vážnejšie poranenia rúk a hlavy.

Škody budú ešte len vyčíslené. "Presnejšie čísla budeme mať, predpokladám, v piatok dopoludnia. Odhadujem, že škody sa vyšplhajú na niekoľko desiatok miliónov českých korún," potvrdila starostka.

Meteorológovia tornádo potvrdili

Neskôr experti potvrdili, že Krnovom sa skutočne prehnalo tornádo. "Podľa priebehu a trajektórie výskytu, škôd a ďalších aspektov sa dá s veľkou pravdepodobnosťou povedať, že to bolo naozaj tornádo," povedal pre idnes.cz Pavel Lipina, šéf oddelenia meteorológie a klimatológie ostravskej pobočky ČHMÚ. "Svedčia o tom konkrétne stopy, ktoré sme na mieste zaistili. Predovšetkým opokrútené kmene stromov."

Tornádo sa podľa neho sformovalo na okraji Krnova pri ceste. Následne postupovalo k osade Ježník. kde ničilo strechy a obrovské škody spôsobilo v lese. Cez les a pole sa dostal smerom na juh k mestskej časti Kostelec, silu tornádo stratilo pri diaľnici vedúcej k Láryšovu...

Skutočne ničivé tornádo sa totiž nad českým územím vytvorí podľa odborníkov asi raz za desať rokov. Posledné veľmi silné tornádo bolo zaznamenané v júni 2011, kedy spustošilo okrajovú časť Pardubíc Staré Čívice. Škody sa vyšplhali na desiatky miliónov českých korún. Podobnú skúsenosť majú aj z júna 2004 v Litovli v Olomouckom kraji.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

novinky.cz/HZS Moravskoslezského kraje

novinky.cz/Martin Bodešínský, HZS Moravskoslezského kraje

Súvisiace články

Najčítanejšie správy