Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tornádo na Slovensku? Video so zvláštnym vírom vo vzduchu
Zdielať na

Tornádo na Slovensku? Video so zvláštnym vírom vo vzduchu

KALINOVO / Nezvyčajné video sa počas silnej víchrice podarilo nakrútiť divákovi z Kalinova pri Poltári. Zachytil úkaz, pripomínajúci tornádo, také, aké poznáme z amerických filmov. Pozrite sa, čo na to hovorí odborník.

Oblačné víry sa vyskytujú v lete

Na videu vidieť silný vietor, ktorý sa spojí so zemou a rotuje okolo svojej vlastnej osi. "Bolo vidieť vír," hovorí jeden z obyvateľov Kalinova. Obyvatelia Kalinova ešte nikdy čosi podobné nevideli. Ostali v šoku, pohľad im pripomínal obrázky z amerických filmov.

Nejde však o tornádo, aj keď sa naň na prvý pohľad podobá. "Takéto oblačné víry sa vyskytujú hocikedy v lete aj pri jasnej oblohe. Nazývajú sa napríklad rarášek, v zahraničí sa používa aj výraz tancujúci derviši," hovorí meteorológ RNDr. Peter Jurčovič. 

Vír narobil veľa škody

"Susedovi zobralo dole strechu, vytrhalo to ovocné stromy, oprelo sa to do drevárne," dodáva očitý svedok. Tento úkaz ešte budeme vidieť. A aj keď bude sprevádzaný so silným vetrom, tornádo u nás podľa odborníka nebude. "Ja by som nerád používal ten americký názov tornádo," dodal meteorológ.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy