Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Slovenskej študentke odmietli vziať v Amerike krv
Zdielať na

Slovenskej študentke odmietli vziať v Amerike krv

LOS ANGELES / Ľudia zo Slovenska sú vraj pre Američanov rizikom! Ženu, ktorá sa v Los Angeles rozhodla darovať krv, poslali preč z ambulancie. A dokonca sa dostala na takzvanú čiernu listinu.

Dostala sa na čiernu listinu

Študentka zo Slovenska chcela v Amerike darovať krv. Dobrý pocit ale rýchlo vystriedalo trpké sklamanie. Mladá študentka ostala v šoku, keď si vypočula reakciu zdravotnej sestry na to, že pochádza zo Slovenska.

"Že ďakuje, že som bola ochotná darovať krv, ale že ma musí dať na listinu nežiadúcich darcov, lebo je tam tá možnosť, že by som mohla mať chorobu šialených kráv," hovorí študentka. Na to, aby mladá Slovenka mohla darovať krv v USA, sa pritom musela prihlásiť mesiac dopredu.

Obávajú sa choroby šialených kráv

Zákaz darovať krv v Spojených štátoch nemajú len Slováci. "Darovať krv nemôžu Európania, ktorí sa v rokoch 1980 až 1996 zdržali v Európe po dobu viac ako šesť mesiacov," vraví žene z Červeného kríža v USA.

V Spojených štátoch môžu Európania darovať krv len sami sebe. "Pretože ľudia v Spojených štátoch sa boja možnej nákazy choroby šialených kráv," hovorí lekárka Diana Lithgow, PhD.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy