Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hrdinovia bostonského maratónu. Miesto úteku pomáhali
Zdielať na

Hrdinovia bostonského maratónu. Miesto úteku pomáhali

BOSTON / Keď vybuchli bomby v cieľovej rovine bostonského maratónu, bol to šok pre všetkých - bežcov, usporiadateľov aj divákov. Napriek tomu sa však všetci rýchlo zmobilizovali a miesto utekať čo najďalej sa mnohí zachovali ako hrdinovia. Ostali a pomáhali, kde sa len dalo. Tu sú príbehy skutočných hrdinov...

V Iraku prišiel o syna

Pred rokmi prišiel vo vojne v Iraku o syna. Teraz prišiel na bostonský maratón na jeho počesť. A po výbuchoch miesto záchrany holého života začal pomáhať, kde sa dalo. Práve tohto hrdinu v kovbojskom klobúku si všimli na viacerých záberoch novinári. Oduševnene pomáhal raneným.

Ukázalo sa, že ide o mierového aktivistu Carlosa Arredonda. "Snažil som sa pomôcť, ako som vedel. Jeden zranený muž bol pri vedomí, tak som s ním hovoril... Snažil som sa ho upokojiť a potom som mu pomohol do sanitky," komentoval.

Z maratónu do nemocnice

Viacerí informovali rovnako o bežcoch na maratóne, ktorí sa nezastavili ani v cieli a rovno bežali do nemocníc po útokoch darovať krv pre takmer 180 zranených. Okrem záchranárov, národných gárd sa totiž do pomoci zapojili aj bežní ľudia. "Bola tam hŕstka statočných ľudí... Nepremýšľali, či opäť vybuchne bomba, iba pomáhali, ako mohli," potvrdil zranený Nicholas.

Nepochybnými hrdinami sú aj lekári. Niektorí sa na maratón prišli pozrieť ako civilisti. Po krvavom útoku sa okamžite pridali k svojim kolegom v službe. V nemocniciach sa zase zdravotnícky personál vyrovnával s náporom pacientov.

Chytil ju hysterický záchvat

"Veľmi som začal vnímať všetko to ľudské utrpenie, ktorého sme boli svedkami. Človek začne premýšľať v širšom kontexte, rozprávali sme sa o tom s kolegami, je to veľmi ťažké," potvrdil lekár Brendan Norwood.

Neznámeho hrdinu hľadá aj jedna zo zranených obetí Victoria. Muž, ktorý sa jej predstavil iba ako Tyler, ju upokojoval, keď pre zranenie a udalosti okolo seba dostala hysterický záchvat. Muža záchrancu sa teraz snaží nájsť aj cez kanceláriu senátora Massachusetts.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy