Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Peklo v Kalifornii! Pre požiare evakuovali 1100 domov
Zdielať na

Peklo v Kalifornii! Pre požiare evakuovali 1100 domov

KALIFORNIA / Obrovský lesný požiar zachvátil pobrežie južnej Kalifornie severozápadne od Los Angeles. Od štvrtkového rána neustále horí viac než 4000 hektárov pôdy, rodiny v miestnych obydliach sú v ohrození, množstvo domov a vozidiel už bolo nenávratne poškodených.

30-stupňové horúčavy a silný vietor

Kalifornské úrady práve pre šíriaci sa požiar už nariadili evakuáciu celkovo 1100 obydlí a dokonca uzatvorenie areálu miestnej univerzity. Prírodný živel navyše živí silný vietor a tridsaťstupňové horúčavy a znemožňuje hasičom prácu. Obeťami sa stalo aj niekoľko hospodárskych budov a obytných vozidiel.

Poškodených bolo 15 domov, obete na životoch či zranenia zatiaľ neboli hlásené. V zóne ohrozenia sa nachádza stále približne 4000 domov. Viac než 900 zasahujúcim hasičom sa zatiaľ podarilo vytvoriť ochranné pásy okolo asi 10 percent obvodu požiaru. Obyvatelia aj hasiči dúfajú v splnenie predpovedí počasia, podľa ktorých by v nedeľu malo konečne zapršať.

Utekali aj z Malibu...

Príčina vypuknutia nebola bezprostredne známa. Doterajšie škody napáchané ohňom odhadujú miestne úrady na viac než 1,6 milióna dolárov. Pred plameňmi museli ujsť stovky obyvateľov z postihnutých oblastí pobrežného letoviska Malibu. V oblasti vlastnia pozemky aj prominentné osobnosti vrátane hercov Toma Sellecka a Jamie Foxxa, informovali noviny Los Angeles Times.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy