Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
REPORTÁŽ Z PRAHY. V prvom momente obavy z terorizmu
Zdielať na

REPORTÁŽ Z PRAHY. V prvom momente obavy z terorizmu

PRAHA / U našich západných susedov, priamo v centre hlavného mesta, vybuchol plyn. Časť historickej budovy sa zrútila. V prvých minútach po výbuchu vznikli obavy, že by mohlo ísť o teroristický útok. Zranené sú desiatky ľudí.

Zasahovalo takmer 40 záchranárov

Pražskí záchranári v pondelok zažili tú najvyššiu pohotovosť. Po príjazde na miesto výbuchu museli ošetriť desiatky zranených ľudí a každého z nich dopraviť do nemocnice. Na mieste pracovalo takmer 40 záchranárov, odvážať zranených pomáhali aj niektorí taxikári a súkromní dopravcovia.

Posledné čísla hovoria o 42-och zranených. Medzi nimi šiesti cudzinci. O štvrť na tri popoludní, sa evakuovaní ľudia mohli vrátiť domov. Ulice v blízkosti explózie zostávajú zatiaľ uzavreté.

Krízový plán nemocnice

Do Thomayerovej nemocnice boli prevezení deviati zranení a vedenie nemocnice muselo spustiť krízový plán. V nemocnici v Prahe ošetrili v pondelok jedného Slováka, ktorý utrpel ľahšie zranenia, po ošetrení bol prepustený z nemocnice.

Stále prehľadávajú trosky

Policajti so zapnutými majákmi aj večer prechádzajú po ulici pred Národným divadlom v Prahe, ktorý je symbolom štátnosti Českej republiky. 

Záchranári v spolupráci s hasičmi stále prehľadávajú trosky na mieste nešťastia, údajne zatiaľ nenašli žiadneho ďalšieho zraneného ani obeť. Číslo zranených sa tak zatiaľ zastavilo na čísle 42, avšak informácie o počte sa rôznia.

Okolo tretej hodine poobede bol zaznamenaný ďalší masívny únik plynu, preto bolo bezprostredné okolie opäť uzavreté. Bola odstavená mestská hromadná doprava a hasiči kontrolovali opakovane hodnoty plynu. Nakoniec sa ukázali ako nízke.

Správa ktorá obletela svet

Všade naokolo miesta výbuchu chodí veľké množstvo ľudí, ktorých sem prilákala zvedavosť a informácie ktoré sa šíria od rána vo všetkých svetových médiách. O výbuchu okamžite informovali svetové médiá, CNN, BBC, Fox News, Reuters a ďalšie. Správa o nešťastí sa šírila taktiež na sociálnych sieťach. Na rôznych fórach sa diskutovalo o možných príčinách a opäť tam ožila aj téma zámeny Česka a Čečenska.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy