Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Explózia v Prahe, medzi zranenými je aj Slovák!
Zdielať na

Explózia v Prahe, medzi zranenými je aj Slovák!

PRAHA / Na Divadelnej ulici v centre Prahy došlo k výbuchu v jednom z domov. Zasahovali hasiči aj polícia. Rovnako prebehla evakuácia obyvateľov. Zranilo sa 35 ľudí, ťažko zranené sú dve osoby - muž a žena. Plyn unikal na mieste ja krátko po 15-tej.

Na mieste viacero zranených

"Hasičské jednotky prišli na Divadelnú ulicu k výbuchu, viac vám zatiaľ povedať nemôžem," oznámila hovorkyňa pražských hasičov Pavlína Adamcová.

"Do domu, kde došlo k výbuchu, zatiaľ plynári záchranárov nepustili, ale psy to miesto niekoľkokrát označili, takže predpokládáme, že tam môžu byť traja až štyria mŕtvi ľudia,“uviedol riaditeľ záchrannej služby Zdeněk Schwarz.

Výbuch bol podľa hovorkyne veľmi silný a nastal okolo 09:56 v jednom z domov na križovatke Divadelnej a Krocínovej ulice. Na mieste nešťastia sú pravdepodobne zasypaní ľudia pod troskami. Zasahuje tam tiež špeciálny záchranársky kamión Golem. Informuje český portál novinky.cz

Príčina výbuchu zatiaľ nie je známa

"Došlo k výbuchu plynu, situáciu monitoruje vrtuľník, na miesto sa schádzajú záchranári. Podľa mojich informácií je asi 40 osôb zranených. Ako vážne sú však ich zranenia, ale neviem," povedal hovorca polície Tomáš Hulan.

Adamcová odmietla komentovať možnú príčinu explózie, podľa nej je na to zatiaľ príliš skoro. Výbuch plynu nastal pravdepodobne v budove filmovej školy, polícia sa snaží uzavrieť ulice v okolí nešťastia.

Evakuovaných bolo 220 ľudí

Polícia kvôli explózii uzatvorila Národní třídu od Spálené ulice i Smetanovo nábřeží a priľahlé oblasti. Bol prerušený tiež prevoz električiek. Na mieste je silno cítiť plyn. Riaditeľ pražských hasičov povedal, že plyn môže byť natiahnutý v kanáloch, a stále tak existuje riziko ďalšieho výbuchu. 

"Plynári uzatvorili plyn v 19 objektoch, už by nemal unikať. Psy zatiaľ žiadnu zavalenú osobu neoznačili, je ale možné, že im v tom bráni zostatkový plyn, ktorý neustále odvetrávame. Evakuovaných bolo 220 osôb, ošetrených zatiaľ 55 ľudí," povedala hovorkyňa hasičov Adamcová.

Zranil sa aj Slovák

Pri dnešnom výbuchu domu v centre Prahy v blízkosti známej kaviarne Slávia utrpel ľahšie zranenia a jeden Slovák. Ošetrili ho ambulantne v nemocnici a následne prepustili, potvrdil riaditeľ tlačového odboru MZVaEZ SR Peter Susko. Okrem Slováka sa zranilo ešte päť cudzincov. Dvaja Kazachovia, dvaja Portugalci a jeden Nemec.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

novinky.cz, SITA/AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy