Skoro jasno
16°
Bratislava
Roland
9.5.2024
V texaskom Weste je nezvestných najmenej 35 ľudí
Zdielať na

V texaskom Weste je nezvestných najmenej 35 ľudí

TEXAS / 35 až 40 ľudí je nezvestných v texaskom meste West, ktorého časť v stredu spustošil ničivý výbuch miestnej továrne na hnojivá. Americkej televízi ABC to povedal starosta mesta Tommy Muska. Záchranári v troskách zničených budov hľadajú telá obetí. Miesto explózie je ale stále nebezpečné a vo vzduchu sú zbytky jedovatých plynov.

Štvrtkové správy hovorili o piatich až pätnástich mŕtvych, ale tento údaj záchranári neskôr odvolali a odmietli poskytnúť novú bilanciu nešťastia. Úrady štátu Texas novinárom uviedli, že presný počet obetí nejde zistiť.

Pri zásahu zomreli hasiči

Hoci oficiálny zoznam mŕtvych neexistuje, v neveľkom Weste už ľudia vedia, kto nie je medzi živými. Pri explózii zrejme zahynula malá skupinka troch až piatich hasičov, ktorí sa ako prví snažili požiar uhasiť ešte pred tým, než výbuch továrne zničil aj jej okolie. Jedným z nich je 52-ročný Kenny Harris žijúci neďaleko obce. Mal v dobe nešťastia voľno, ale ponáhľal sa k požiaru, aby pomohol kamarátom.

Mesto, ktorého podstatnú časť tvoria potomkovia českých prisťahovalcov, sa začína lúčiť s mŕtvymi. V miestnom katolíckom kostole Nanebovzatia Panny Márie sa v noci zo stredy na štvrtok konala prvá zádušná omša zo zosnulých.

Českú pomoc chce krajanom na mieste ponúknuť český veľvyslanec v USA Petr Gandalovič. Malo by podľa neho ísť nielen o prejav solidarity a účasti, ale aj konkrétnu napríklad finančnú pomoc. Pátranie po preživších alebo obetiach stále pokračuje. Podľa hovorcu polície Patricka Swantona postupuje vyhľadávanie prípadných obetí pomaly, pretože čaty musia najskôr trosky budov zaistiť, aby do priestoru mohli vkročiť.

Zatiaľ záchranári nenarazili na žiadnu stopu, ktorá by naznačovala, že by bol požiar založený úmyselne. Experti však nemôžu trosky továrne detailne prehľadať, pokiaľ bude miesto stále tlieť.

Nevylúčili, že išlo o zločin

Možnosť, že išlo o zločin, vyšetrovatelia zatiaľ nevylúčili. "Nehovoríme, že sa jedná o zločin, ale nevieme. To znamená, že pokiaľ nebudeme vedieť, že sa jedná o priemyselné nešťastie, tak budeme pracovať, ako by sa jednalo o zločin," uviedol vo štvrtok Swanton.

Znepokojenie záchranárov vo Weste vyvoláva kvalita ovzdušia. Po explóziách do vzduchu uvoľnilo nemalé množstvo jedovatých plynov, ktoré môžu pri nepriaznivých poveternostných podmienkach ohrozovať zdravie ľudí. Texaská národná garda do Westu povolala 20 expertov, ktorí monitorujú pohyb toxického mraku.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy