Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Potravinový útok Poliakov. Slovensko sa obráti na Brusel
Zdielať na

Potravinový útok Poliakov. Slovensko sa obráti na Brusel

VARŠAVA / Vyzerá to tak, že Poliaci nám vyhlásili potravinovú vojnu. Zrazu sa tam objavujú hory slovenského nakazeného mäsa. Minulý týždeň sme informovali o dodávke mäsa nakazeného salmonelou. Teraz Poliaci prišli s ďalším úderom, vraj sme im poslali ďalšie.

Poliaci vytiahli do boja naozaj veľmi ťažké zbrane a na Slovensko sa valí jeden potravinový útok za druhým. Podľa poľských médií sme totiž vyviezli do Poľska spolu s Českou republikou 33 ton mäsa nakazeného salmonelou. TV Polska informuje o nakazenom mäse zo Slovenska a Čiech. "Máme prípad nakazenia jedla salmonelózou. Nakazené zviera pochádzalo zo Slovenska," uviedol pre TVN24.pl Krzysztof Ankiewicz, hlavný veterinárny lekár.

Mäso malo byť dopravené do Poľska v polovici apríla, kde bolo následne spracované a rozposlané do obchodov. Aspoň tak to teda tvrdí poľská veterinárna správa. "5 ton z toho jedla bolo odoslané do obchodov a spracovateľských závodov v Malopoľsku," dodáva Ankiewicz.

Poliaci slovenské mäso nepredávajú

Toho sa však neobávajú poľskí obchodníci. Zo Slovenska vraj mäso nekupujú. "Nie, nikdy sme nebrali mäso zo Slovenska ani z Čiech a ani zákazníci sa na to nepýtajú," tvrdí majiteľka obchodu v Poľsku, Maliola Baranová. Celý prípad sprevádzajú zvláštne okolnosti. Poliaci tvrdia, že nakazené mäso  nahlásili do Európskeho výstražného potravinového systému. v tom sa ale nachádza iba informácia o mäse nakazenom salmonelou, ktoré ale bolo vyrobené práve v Poľsku.

Slovensko sa obráti na Brusel

Nahnevané sú už aj Slovenské orgány a to až tak, že plánujú podať sťažnosť európskej komisii. Poliaci údajne neinformujú o všetkých faktoch objektívne. "Tieto zvieratá sprevádzal certifikát, ktorý potvrdil, že zvieratá sú klinicky zdravé. Slovenská Republika sa obráti do Bruselu na Európsku komisiu, pretože si myslíme, že toto je tendenčné," uviedol šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Aj Slováci, ktorí navštívili poľské trhy majú na to jednoznačný názor. "Je to asi aké požičaj, také vráť z ich strany," hovorí jeden z opýtaných. "Tak si myslím, že je to potravinová vojna," uviedol ďalší opýtaný.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy