Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Poliaci klamú? Slovenké mäso bolo ok!
Zdielať na

Poliaci klamú? Slovenké mäso bolo ok!

BRATISLAVA / Slovensko neposlalo do Poľska žiadnu hydinu nakazenú baktériou salmonela. Televízia JOJ získala dokument, ktorý hovorí o tom, že zásielka sliepok, ktorá putovala na hydinový bitúnok do Poľska, bola zdravotne v poriadku. Záhadou tak ostáva, odkiaľ sa v mäse salmonela našla. Vysvetliť to teraz budú musieť naši severní susedia.

Výsledky sú negatívne

To, že sme žiadne kurčatá nakazené salmonelou do Poľska neposlali potvrdil aj riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. "Výsledky sú negatívne, sú potvrdenia o tom, teda laboratórne nálezy, takže tieto zvieratá odchádzali do Poľskej republiky zdravé...," dodal Bíreš. 

Napriek týmto zisteniam marcovej kontroly prebiehajú ďalšie testy, či náhodou v medziobdobí nedošlo k výskytu salmonely, preto aby bola kontrola na túto nebezpečnú baktériu duplicitná a aby sa 100-percentne potvrdilo vylúčenie akejkoľvek nákazy hydiny, ktorá sa vyváža zo Slovenska.

Poliakom sme poslali salmonelou nakazenú hydinu. Naši severní susedia otvorene hovoria o škandále, naši kontrolóri pritom o nákaze nemajú takmer žiadne informácie. 22. apríla sme vypátrali firmu, ktorú Poliaci obviňujú z infikovanej zásielky. Jej majiteľ to však výrazne odmietol.

Dokument hovorí, že boli zdravé

Dôležitý je dokument Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Pri obchodovaní s hydinou je podmienkou každej dodávky pri vývoze od chovateľa. Veterinár v tomto prípade pečiatkou a podpisom deklaroval, že sliepky vyvezené na spracovanie do Poľska sú v poriadku.

"Tie sliepky boli naprosto zdravé. Oni tam chytia poľskú sliepku, dajú namiesto mojej sliepku na rozbor poľskú a majú salmonelu," hovorí riaditeľ farmy Ota Hřebíček.

Poliaci hovoria o škandále

Majiteľ farmy hovorí o tom, že nikde nemal problémy. Po tomto obchode už s Poliakmi obchodovať nechce.

Poľskí novinári majú informácie o tom, že do tam mali byť vyvezené živé kurence určené na spracovanie. Práve po porážke a testovaní kuracieho mäsa v ňom mali kontrolóri objaviť baktérie salmonely. Podľa poľských zdrojov mala hydina pochádzať z farmy neďaleko Budmeríc. Tu sa ale informácie trieštia. Majiteľ tejto farmy to jednoznačne odmieta. VIAC TU. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy