Jasno
13°
Bratislava
Bezpečnosť a komín pripravené, konkláve sa môže začať
Zdielať na

Bezpečnosť a komín pripravené, konkláve sa môže začať

VATIKÁN / Hasiči v sobotu na strechu Sixtínskej kaplnky pripevnili komín, cez ktorý pôjde dym ohlasujúci zvolenie nového pápeža. Zbor kardinálov začne voliť nástupcu rezignovaného Benedikta XVI. v utorok, 12. marca.

Rozhoduje 115 kardinálov

O novej hlave cirkvi má právo rozhodnúť 115 kardinálov, ktorí sa do Ríma postupne zlietali z celého sveta od pondelka. Katolícka cirkev ešte v utorok nariadila slávnu Sixtínsku kaplnku, ktorá bude dejiskom konkláve, zatvoriť.
Voľba je tajná a hlasovacie lístky odovzdávajú kardináli v zástupe do kalicha, ktorý je na oltári.

Hlasovacie lístky sa po každej voľbe spaľujú. Keď je pápež zvolený, pridáva sa do ohňa špeciálna látka, ktorá spôsobí belosť dymu. Ak sa tak nestane, dym je čierny. Najväčšími favoritmi na nového pápeža sú ghanský kardinál Peter Turkson, Brazílčan Odilo Scherer, Talian Angelo Scola či Kanaďan Marc Ouellet.

Zvýšená bezpečnosť

Predpokladá sa, že voľba nového muža na Svätopeterskom stolci bude mimoriadne sledovaná. A to nielen médiami z celého sveta, ale aj pútnikmi, ktorí sa zhromaždia vo Vatikáne. Konkláve budú sprevádzať sprísnené bezpečnostné opatrenia v celom Ríme. 

Vatikán je pod kontrolou tajných služieb aj napriek tomu, že pápež sa tam momentálne nenachádza. Je tam však 115 kardinálov, ktorí ho budú už najbližší utorok voliť. Teroristický hrozba je reálna, podľa expertov na terorizmus však málo pravdepodobná.

Tajné zložky všetko monitorujú

Podľa bývalého riaditeľa rozviedky Slovenskej Informačnej služby Igora Cibuľu, je hypoteticky možný útok počas konkláve. A preto každé podozrivé ale i neškodné konanie návštevníkov Vatikánu, ale aj televíznych štábov tajné zložky vyhodnocujú okamžite. "Pripraviť útok na konkláve vo Vatikáne je tak náročná akcia, že to by bolo potrebné pripravovať veľmi dlho. Predpokladám, že talianske kontrašpionážne a iné štátne orgány monitorovali situáciu...," myslí si Cibuľa.

Reportéri TV JOJ Samuel Migaľľ a Peter Buran priamo na Námestí sv. Petra vo Vatikáne otestovali bezpečnosť. Zorganizovali Harlem Shake. VIAC TU.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy