Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Organizácia proti pedofílii odmieta 12 členov konkláve aj Čecha Duku
Zdielať na

Organizácia proti pedofílii odmieta 12 členov konkláve aj Čecha Duku

VATIKÁN, PRAHA / Americká organizácia obetí sexuálneho násilia a zneužívania kňazmi odmieta 12 členov chystaného konkláve vrátane českého kardinála Dominika Duka kvôli údajnému krytiu zločinov.

Na zozname aj horúci kandidáti

Organizácia podľa agentúry APA zostavila zoznam tých voličov pápeža, ktorí podľa jej názoru nereagovali zodpovedným spôsobom na obvinenia kňazov zo zneužívania. Preto by sa konkláve, z ktorého vzíde nový najvyšší pontifik, nemali zúčastniť a nemali by mať možnosť byť zvolení pápežom, tvrdí organizácia. Vatikán takéto doporučenia odmieta a Duka aj pražské arcibuskupstvo sa proti kritike ohradili.

Na zozname organizácie sú traja kardináli, ktorí sú považovaní za možných nástupcov 85-ročného Benedikta XVI. Sú to milánsky arcibiskup Angelo Scola, Kanaďan Marc Ouellet a americký kardinál Sean O'Malley.

Podľa agentúry ANSA organizácia požaduje, aby kardináli z "hriešnej dvanástky", respektíve z "tucta špinavcov", nemohli byť zvolení pápežom. Nedostatočne sa za obete zneužívania podľa organizácie postavili tiež komorníci Tarcisio Bertone, ktorý teraz formálne vedie rímskokatolícku cirkev, a ďalej Mexičan Norberto Rivera Carrera, Oscar Rodriguez Maradiaga z Hondurasu, Austrálčan George Pell, Talian Leonardo Sandri, Ghaňan Peter Turkson, americkí kardináli Timoty Dolan a Donald Wuerl a taktiež český kardinál Duka.

Necítim sa byť vinný

Ten v rozhovore pre Českú televíziu obvinenia vyvrátil. Pripomenul, že v dobe svojho pôsobenia v čele královéhradecké diecézy sa musel zaoberať dvoma podobnými kauzami. "Riešili sme ich v rámci spolupráce s políciou, oba prípady boli tiež predané súdu, takže nemám žiadny dôvod, aby som sa cítil byť vinný," povedal Duka.

Zoznam bol zostavený na základe činov alebo verejných výrokov kardinálov na tému sexuálneho zneužívania detí v cirkvi, uviedlo združenie. Podľa pražského arcibiskupstva je kritika kardinála Duku neopodstatnená a vychádza pravdepodobne z toho, že arcibiskup vec považuje za problém celej spoločnosti, a nielen cirkvi.

Vatikán na iniciatívu organizácie reagoval odmietavo. "Združenie poznáme dlhšiu dobu. Jeho úlohou nie je určovať, ktorí kardináli sa môžu zúčastniť konkláve. Kardináli sami musia rozhodnúť, kto sa zúčastniť môže, a kto nie," prehlásil vatikánsky hovorca Federico Lombardi.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/MAFRA/DAN MATERNA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy