Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
VOĽBA PÁPEŽA. Kardináli dohadujú detaily
Zdielať na

VOĽBA PÁPEŽA. Kardináli dohadujú detaily

VATIKÁN / Vo Vatikáne začalo zhromaždenie kardinálov, ktorí riadia katolícku cirkev v dobe neobsadeného pápežského stolca. Takzvaná generálna kongregácia má za úlohu stanoviť termín zahájenia konkláve.

O dátume sa dnes určite nerozhodne

V stanovenom dátume konkláve zbor kardinálov mladších ako 80 rokov zvolí nástupcu Benedikta XVI., ktorý minulý týždeň opustil svoj úrad a teraz je emeritným pápežom. Podľa hovorcu Vatikánu sa o termíne konkláve nerozhodne v pondelok.

Dátum voľby pápeža musí byť totiž stanovený za prítomnosti všetkých pozvaných  cirkevných hodnostárov, z ktorých niekoľko do Ríma ešte nestihlo doraziť. Ďalšie stretnutie kongregácie je naplánované na poobedie. Kardináli sa budú stretávať denne až do tej doby kým neoznámia dátum voľby nového pápeža.

Voliť sa bude skôr, blíži sa Veľká Noc

Osemdesiatpäťročný Benedikt, ktorý odstúpil ako prvý pápež po dlhých storočiach, sa rozlúčil s veriacimi počas stredajšej audiencie na Námestí Svätého Petra. Nemecký rodák svoje rozhodnutie zdôvodnil pokročilým vekom, ktorý mu podľa jeho slov neumožňuje pokračovať v plnení pápežských povinností.

Podľa doterajších pravidiel sa mala voľba jeho nástupcu začať 15 až 20 dní po uvoľnení postu, odchádzajúci pápež však umožnil skorší termín, čo zrejme súvisí s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy