Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prázdno vo Vatikáne. Po odchode pápeža zmizli aj pútnici
Zdielať na

Prázdno vo Vatikáne. Po odchode pápeža zmizli aj pútnici

VATIKÁN / Na rozlúčku, dnes už bývalému pápežovi Benediktovi XVI., vo štvrtok mávali desaťtisíce veriacich. Takto to vyzerá v hlavnom meste katolíckej cirkvi v prvý deň bez pápeža...

V katolíckej cirkvi momentálne panuje stav, ktorý sa nazýva seda vacante, t.z., že rímskokatolícka cirkev nemá na svojom čele pápeža. Dnes už Benedikt XVI odpočíva v letnom sídle pápežov Castel Gandolfo.

Aj tam sa s bývalým pápežom lúčili stovky ľudí. "Prišli sme z Južnej Kórey. Chceli sme ešte vidieť pápeža, je to veľká chvíľa," hovorí turistka. "Pápeža Benedikta XVI. som stretla niekoľkokrát osobne, je to veľká osobnosť a veľmi priateľský a milý človek," myslí si žena, ktorá taktiež chcela vidieť poslednýkrát pápeža.

Prišli sa poslednýkrát rozlúčiť

V dave ľudí sa našlo aj niekoľko Slovákov. "Došli sme sa rozlúčiť poslednýkrát," hovorí mladá Slovenka. Vatikán sa už naplno pripravuje na voľbu nového pápeža. Vatikán v piatok rozoslal kardinálom pozvánky na prvé zasadanie, na ktorom sa bude prejednávať príprava zhromaždenia, ktoré zvolí pápeža. Takzvaná generálna kongregácia sa uskutoční v pondelok o 9:30. 

Kongregácia sa uskutoční v novej vatikánskej synodálnej aule a sami kardináli stanovia počet týchto jednaní. Prejednať sa majú všetky príslušné modality voľby. Hlasovať o novom pápežovi bude konkláve, teda zhromaždenie kardinálov mladších ako 80 rokov. Podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA zrejme už 8. alebo 9. marca.

Odstúpil pre pokročilý vek

Pápežský stolec sa uvoľnil vo štvrtok večer, kedy Benedikt XVI., ako prvý pápež po viac než 600 rokoch, zo svojho úradu rezignoval. Porušenie tradície, podľa ktorej najvyšší pontifik svoju funkciu zastáva doživotne, Benedikt vysvetlil pokročilým vekom.

Benedikt sa nevrátil k svoju občianskemu menu Joseph Ratzinger a tituluje sa od vypršania svojho pontifikátu emeritný pápež alebo emeritný pontifik rímsky. Vo Vatikáne sa už akreditovalo 3 641 novinárov zo 61 krajín sveta, aby sledovali prípravy voľby, aj samotné hlasovanie.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy