Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Poľsko v očakávaní. Modlitby strieda strach z konca sveta
Zdielať na

Poľsko v očakávaní. Modlitby strieda strach z konca sveta

KRAKOV / S Benediktom XVI. sa lúčili aj v katolíckom Poľsku. Tam ho napriek tomu, že vystriedal Jána Pavla II. mali vraj veľmi radi. Aj preto sa po celom Krakove rozozvučali najstaršie Vavelské zvony, aby ho odprevadili pri jeho odchode z úradu. Nie všetci Poliaci sú však týmto nadšení. Niektorí sa obávajú, že s príchodom nového pápeža môže prísť aj koniec sveta.

Rodáka Poliaci milovali

Pred 30 rokmi oslavovali nástup nového pápeža Jána Pavla II. všetci Poliaci.  V piatok však odprevádzali Benedikta XVI. modlitbami a ďakovali mu za dôstojný pontifikát.

Vo chvíli odstúpenia, teraz už emeritného pápeža Benedikta XVI., sa po celom Krakove rozozvučali zvony a miestni veriaci sa začali modliť za úspešnú voľbu nového pápeža.

Proroctvá o konci sveta

Väčšine Poliakov nezáleží na tom, z ktorej krajiny bude budúci pápež pochádzať. Dôležité podľa nich je, aby mal vlastnosti ako Ján Pavol II. "Veriaci hovoria, že by mal mať niečo z Jána Pavla II. a niečo z Benedikta XVI.," myslí si hovorca Krakovskej Arcidiecézy Robert Necek.

Nie každý však prijíma novú voľbu pápeža s nadšením. Viacerí, s ktorými sme sa rozprávali nám potvrdili, že ich trápia proroctvá o prípadnom konci sveta. "Budú chcieť vytvárať medzi ľuďmi strach, takže určite vyberú čierneho pápeža," vraví jedna z opýtaných.

Bude ďalší pápež černoch?

V rokoch 1139 - 1140 počas svojej púte do Ríma mal írsky biskup O´Morgair (Sv. Malachiáš) niekoľko prorockých vízií, podľa ktorých spísal postupnosť 112 budúcich pápežov na základe rôznych indícií. Zatiaľ čo ku každému sa vyjadruje skôr stroho, o poslednom pápežovi hovorí ako o Petrovi Rímskom, ktorý bude pásť svoje stáda uprostred mnohých utrpení.

Podľa proroctva môže byť horúcim kandidátom na tento post práve Peter Turkson z Ghany, pri ktorom by mohlo byť predzvesťou naplnenia proroctva už aj jeho samotné meno. Túto verziu podporuje vo svojom proroctve aj Nostradamus, ktorý to naznačuje v jednom  zo svojich štvorverší: "Čierni ľudia z chrámu miesta čierneho lesa."

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy