Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Keď milého muža z Poľska striedal chladný Nemec...
Zdielať na

Keď milého muža z Poľska striedal chladný Nemec...

VATIKÁN / Benedikt XIV. to mal od začiatku náročné. Na Petrov stolec prichádzal po mimoriadne populárnom Karolovi Wojtylovi. Poliak ťažko skúšaný komunistickým režimom bol síce neoblomným zástancom prístnej katolíckej náuky, dokázal si však získať srdcia ľudí na celom svete.

Milovník mačiek vs. športovec

Naopak, jeho nástupca Jozef Razinger mal povesť človeka s dôkladnou nemeckou výchovou. Keď ho v roku 2005 zvolili, vedelo sa, že vášnivého športovca strieda milovník mačiek.

K Jánovi Pavlovi mal však bližšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Až do jeho smrti bol totiž dekanom kolégia kadinálov. Aj aj prísny postoj k témam ako eutanázia či homosexualita mali a majú podobný. Hoci jeden z nich vedel aj tie najožehavejšie témy podať s jemu vlastnou lahkosťou a šarmom...

Oficiálny dôvod? Zdravie

Benedikt XVI. sa stal prvým dobrovoľne odstupujúcim pápežom v modernej histórii katolíckej cirkvi. Svoje rozhodnutie odísť z čela rímskokatolíckej cirkvi zdôvodnil pokročilým vekom, ktorý mu neumožňuje pokračovať v plnení jeho povinností. Spomínajú sa však aj iné dôvody. VIAC TU.

Benedikt XVI. ešte v pondelok oznámil zmenu cirkevných nariadení týkajúcich sa zboru kardinálov, ktorí zvolia jeho nástupcu. Po starom sa takzvané konkláve schádzalo najskôr 15 dní po oficiálnom odstúpení hlavy rímskokatolíckej cirkvi, po novom sa tak však môže stať aj skôr.

Cieľ stihnúť Sviatky

Kardináli tak môžu zvoliť nového pápeža skôr ako 15. marca, čo bol oficiálne stanovený termín, ktorý bol vzhľadom na blížiace sa veľkonočné sviatky označovaný za príliš neskorý.

Za najväčších favoritov sa považujú ghanský kardinál Peter Turkson, brazílsky kardinál Odilo Scherer či Nigérijčan Francis Arinze.

Spravodajstvo TV JOJ na sociálnej sieti Twitter. Pripojte sa tu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy