Oblačno
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
12.3. 2013. V tento deň začína konkláve
Zdielať na

12.3. 2013. V tento deň začína konkláve

VATIKÁN / Kardináli by si mohli zvoliť nového pápeža už najbližší utorok. V piatok o tom rozhodla generálna kongregácia. Takzvané konkláve zvolí nástupcu Benedikta XVI., ktorý sa vzdal pápežského úradu 28. februára.

Voliť bude 115 kardinálov

Právo zúčastniť sa konkláve majú všetci kardináli mladší ako 80 rokov. Medzi 115 voličmi je aj 69-ročný pražský arcibiskup Dominik Duka. Vatikán sa na Benediktov odchod pripravoval už od 11. februára, kedy svoje prekvapujúce rozhodnutie hlava rímskokatolíckej cirkvi oznámila.

Najprv modlitba, potom voľba

V utorok ráno sa najskôr uskutoční modlitba, pri ktorej budú kardináli prosiť o to, aby ich svätý duch viedol, ochránil a osvietil pri výbere 266. pápeža. Doobeda sa potom voliči uzatvoria v Sixtínskej kaplnke, kde sa voľba uskutoční. Podľa analytikov citovaných agentúrou ANSA by mohol byť nový pápež známy do konca budúceho týždňa.

Dopredu bolo jasné, že nový pápež musí nastúpiť do začiatku Veľkej noci, ktorá je najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Aby sa voľba urýchlila, zmenil Benedikt XVI. pravidlo pre konanie konkláve, ktoré sa teraz môže zísť aj skôr než 15 dní po uvoľnení pápežského stolca.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy