Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Kardináli vo Vatikáne si dávajú načas. Diskutujú o škandáloch
Zdielať na

Kardináli vo Vatikáne si dávajú načas. Diskutujú o škandáloch

VATIKÁN / Všetci kardináli oprávnení voliť hlavu katolíckej cirkvi sú už vo Vatikáne. Konkláve sa teda môže začať. Napriek tomu si volitelia dávajú na čas. Vraj počas pravidelných porád rozoberajú doterajšie fungovanie cirkvi, financovanie, ale aj škandály...

Na pretrase aj škandály cirkvi

Kardináli sa schádzajú do Vatikánu z celého sveta. Na v poradí už piatom zasadnutí takzvanej generálnej kongregácie, teda porade rozoberali množstvo najzásadnejších otázok. Týkajú sa fungovania katolíckej cirkvi, jej financovania, ale aj škandálov, ktoré cirkvou otriasajú.

Už teraz vraj medzi sebou zužujú výber. Ostanú len tí, z ktorých sa bude počas konkláve vyberať. "Ako vravia kardináli, práve tieto spoločné porady im vytvárajú priestor na diskusiu a samotné konkláve by už potom malo byť najmä o hlasovaní," komentuje cirkevný analytik Imrich Gazda.

Pešo aj na bicykli

Niektorí prišli po vlastných, iní na autách alebo dokonca bicykloch. V čase ich stretnutí sa však už všetko pripravuje na samotnú voľbu. Technicky jej už nebráni nič. Do Vatikánu dorazil aj posledný voliteľ, kardinál z Vietnamu. Sixtínska kaplnka je už takmer pripravená.

Superrýchľa voľba?

Je odrušená špeciálnymi rušičkami. Všetky priehľadné sklá sú zatemnené. Pripravujú sa pódiá. Pece a komíny sú na svojich miestach. Všetci z kardinálov si uvedomujú zodpovednosť. Keďže pre kresťanov prichádza najväčší sviatok roka - Veľká noc.

"Ako povedal bostonský arcibiskup, všetci kardináli by už boli radi počas Veľkej noci vo svojich arcidiecézach a diecézach," hovorí Gazda. Aj odborník na kresťanstvo a cirkev si myslí, že voľba nového pápeža bude extrémne rýchla. Je preto veľmi pravdepodobné, že jeho meno spoznáme už budúci týždeň! "Najmä ak si vezmeme, že diskusie v týchto dňoch trvajú naozaj veľmi dlho," tvrdí Gazda.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy