Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prezident Václav Klaus (71) sa takto lúčil
Zdielať na

Prezident Václav Klaus (71) sa takto lúčil

PRAHA / Odchádzajúci prezident Václav Klaus sa v nedeľu lúčil na pražskom hrade s priateľmi, spolupracovníkmi, politikmi, umelcami a ďalšími osobnosťaqmi. Na koncert s názvom "Díky nielen za jazz, pán prezident" bolo pozvaných do Španielskeho salónu 800 hostí.

Václav Klaus, ktorého na záver večera doprevádzali na pódium fanfáry zo Smetanovej Libuše v jazzovej úprave Emila Viklického, svojim priateľom a všetkým pozvaným poďakoval za celých desať rokov vo funkcii. V piatok Klausa v úrade nahradí Miloš Zeman.

Takí ako Klaus sú životne dôležití

Klausovu rolu zhodnotil v prejavoch kancelár Jiří Weigl a prvý miestopredseda ODS a minister Martin Kuba, ktorý prezidenta označil za jednu z najväčších a najvýraznejších postáv českej ponovembrovej politiky. "Pre demokraciu sú politici ako Václav Klaus životne dôležití," zdôraznil Kuba.

Weigl uviedol, že Klaus mal vždy jasnú a pevnú predstavu o ceste, po ktorej by mala krajina kráčať a mal cieľ. Nebál sa taktiež hovoriť pravdu, hoci aj nepríjemnú. "Často bol odsúdený mať pravdu," povedal.

Ďakovala aj Bílá

Hlavnú časť večera vyplnil koncert špičiek jazzu. Hrali na ňom Emil Viklický kvintet, tri kontrabasistu Františka Uhlířa a Boris Urbánek Band. Lucie Bílá zaspievala za doprovodu klaviristu Petra Maláska slávnu skladbu Summertime. Bílá, ktorá Klausa podporovala aj v minulosti, prezidentovi poďakovala "z celého srdca" za všetko, čo pre krajinu urobil a popriala mu zdravie a pevné nervy.

Medzi poslucháčmi boli aj predsedkyňa Snemovne Miroslava Němcová, minister hospodárstva Petr Bendl ale aj senátor Jaroslav Kubera (všetci ODS). Na Hrad prišli aj herečky Iva Janžurová, Hana Maciuchová či speváčka Eva Pilarová. Na rozlúčkovej párty nechýbal ani slovenský režisér Juraj Jakubisko s manželkou Deanou Horváthovou.

"Prišla som sa rozlúčiť. Od revolučných čias to bolo môj favorit v politike, veľmi som obdivovala jeho myslenie," uviedla Janžurová. Hudobník Aleš Brichta uviedol, že Klausa považuje za jednu z najvýznamnejších osobností ponovembrovej doby. Pripadá mu smiešne, že ho chce skupina senátorov žalovať za velezradu. "Za desať rokov vo funkcii urobil toho veľmi veľa," zdôraznil.

Za Klausovej éry v čele štátu sa na Hrade uskutočnilo 90 jazzových koncertov. Klaus poznamenal, že jazz je hudba slobody. "Preto za môjho prezidentovania musel byť na Hrade jazz a nie niečo iné," uviedol. Hosťom sa Klaus poďakoval aj za to, že prišli. "Ako je vidieť, nie je to úplná samozrejmosť, pretože ako viete, niektoré neprišli," podotkol Klaus.

Pozvanie odmietol jazzman Jiří Stivín, ktorý svoje rozhodnutie zdôvodnil nesúhlasom s Klausovými názormi na exprezidenta Václava Havla či s vyhlásením amnestie.

Končiaci prezident uviedol, že za desať rokov sa veľa podarilo. Menovanie úspechov ale aj neúspechov si však Klus nachá na svoj rozlúčkový, štvrtkový televízny prejav. Za najväčší problém ale už dnes označil "narastajúcu rozdvojenosť krajiny a spoločnosti". Podľa Klausa je práve toto stokrát horšie než "hospodárska kríza, globálne otepľovanie a celá tá Európska únia,".

Senát ho che žalovať za velezradu

Senát začal v neverejnom jednaní rozhodovať o tom, či podá na Ústavný súd žalobu na Klausa za velezradu. Navrhovatelia žaloby veria, že nakoniec dosiahnu svojho. Podľa návrhu sa Klaus "opakovane dopustil jednania smerujúceho proti zvrchovanosti republiky, ako aj proti jej demokratickým pravidlám." 

Tvorcovia žaloby poukazujú na to, že Klaus otáľal s podpisom dodatku k Európskej sociálnej charte a aj napriek súhlasu parlamnetu odmietol podpísať únijnú zmluvu o európskom stabilizačnom mechanizme. Vytkli mu aj to, že rok nenavrhol Senátu žiadnych kandidátov na ústavných sudcov a ešte dlhšie nerozhodol o menovaní jedného zo súdnych čakateľov, hoci mu to nariadil súd. 

V piatok nastupuje Zeman

Klausove funkčné obdobie skončí tento štvrtok.Nastupujúci prezident Miloš Zeman nehodlá mať na Hrade stále platených poradcov. Uviedol to v rozhovore pre český magazín Týždeň. Zeman plánuje schôdzky s rôznymi expertmi. Oslavy po výhre Miloša Zemana v prvých priamych prezidentských voľbách boli bujaré.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy