Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dôvod pápežovho odstúpenia? Gay večierky, píše La Repubblica
Zdielať na

Dôvod pápežovho odstúpenia? Gay večierky, píše La Repubblica

VATIKÁN / Svet správa o odstúpení Benedikta XVI. z postu pápeža šokovala. Ihneď sa začali polemiky o tom, čo za tým stálo. S veľmi pikantným zdôvodnením prišiel taliansky denník La Repubblica. Podľa neho za to môže aféra Vatileaks či inak povedané odtajnenie dôležitých dokumentov, ale nemalú úlohu v tom vraj zohrali aj homosexuálne vzťahy medzi vysokými cirkevnými hodnostármi či korupcia.

Pápeža presvedčili "nečisté vplyvy"

La Repubblica píše, že 17. decembra pápežovi priniesla trojica kardinálov 300-stránkovou tajnú správu o afére Vatileaks. V dokumente sa však tiež písalo o homosexuálnych vzťahoch vatikánskych prelátov a ich ľahkej vydierateľnosti. Ten deň sa údajne Benedikt XVI rozhodol rezignovať, píše La Repubblica.

O tom, že dôvody pápežovho odstúpenia sú iné ako zdravotné, predovšetkým mocenské intrigy v kúrii, už skôr špekulovali znalci tamojších pomerov. Podľa denníka kardináli pápežovi pred Vianocami prezradili presný obraz o pomeroch vo Vatikáne. V správe sa hovorilo o "nečistých vplyvoch" na členov kúrie a o sieti lobistov a finančných záujmov previazaných sexuálnymi súvislosťami.

Tajná homosexuálna sieť

Niektorí vysokí preláti údajne boli vraj zvonku vystavení vplyvu laikov, s ktorými udržiavali vzťahy "svetskej povahy". Kardináli dokonca údajne vytvorili tajnú homosexuálnu sieť, ktorá v Ríme a Vatikáne organizovala sexuálne stretnutia. Patrili k nej aj členovia kúrie, ktorí majú byť kvôli svojej sexuálnej orientácii vydierateľní.

Benedikt XVI úrad hlavy rímskokatolíckej cirkvi opustí 28. februára. Podľa informácií La Repubblicy chce informácie o afére Vatileaks osobne odovzdať svojmu nástupcovi v nádeji, že bude dosť "silný, mladý a požehnaný na to, aby podnikol potrebné kroky".

Stosedemnásť kardinálov z celého sveta, ktorí svoj hlas tajne odovzdajú práve v rámci konkláve, už s Vatikánom čulo komunikujú cez emaily a telefonáty. Spoločne sa snažia zostaviť profil nasledovníka Benedikta XVI., ktorý by dokázal viesť cirkev zmietajúcu sa v kríze.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

isifa/Lidové noviny/ONDREJ NEMEC

Súvisiace články

Najčítanejšie správy