Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Konkláve vo Vatikáne by sa mohlo začať o 5 dní skôr
Zdielať na

Konkláve vo Vatikáne by sa mohlo začať o 5 dní skôr

VATIKÁN / Moment, keď Benedikt XVI. odstúpi, sa blíži. Dovtedy sa však možno ešte raz stihne zapísať do histórie. Podľa Vatikánu by totiž mohol stihnúť zmeniť pravidlá konkláve.

Nie 15., ale už 10. marca

To je vlastne ten paradox. Konkláve je orgán, ktorý zvolí nástupcu Svätého otca. To, akým pravidlám podlieha, až do svojho odchodu určuje ešte stále aktuálny pápež.

"On je jediný, kto sa v tejto veci môže vyjadriť. Do 19:59, 28. februára, bude akékoľvek rozhodnutie Pápeža platné. Ak povie, že konkláve nebude, alebo, že bude volený z domu, budú to musieť akceptovať," vraví zástupca prefekta Vatikánskej apoštolskej knižnice Ambrogio Piazzoni.

Hlava katolíckej cirkvi už prejavila záujem oboznámiť sa s právnymi možnosťami, ako pozmeniť dva cirkevné zákony zavedené Jánom Pavlom II. Chcela by ich totiž zharmonizovať. "Ide hlavne o zmenu načasovania. Konkláve by sa mohlo začať skôr. Namiesto 15. už 10. marca," vraví vatikánsky korešpondent Reuters Philip Pullella.

Taliani vo výhode?

"Niektorí hovoria, že skoršia voľba zvýhodňuje kardinálov z Ríma, ktorí sa už navzájom poznajú a tiež, že budú mať zbytočne silný vplyv na tých, ktorí prídu a budú potrebovať pomoc," dopĺňa korešpondent Reuters.

117 kardinálov z celého sveta, ktorí svoj hlas tajne odovzdajú práve v rámci konkláve, už s Vatikánom čulo komunikujú cez emaily a telefonáty. Spoločne sa snažia zostaviť profil nasledovníka Benedikta XVI., ktorý by dokázal viesť cirkev zmietajúcu sa v kríze.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy