Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pápež môže byť známy už 1. marca, deň po odchode Benedikta XVI.
Zdielať na

Pápež môže byť známy už 1. marca, deň po odchode Benedikta XVI.

VATIKÁN / Vatikán zvažuje, že konkláve, zhromaždenie kardinálov voliacich novú hlavu rímskokatolíckej cirkvi, zažne skôr ako 15. deň po ohlásenom odchode pápeža Benedikta XVI. z úradu.

Konkláve môže zasadnúť skôr

Pripustil to vatikánsky hovorca Federico Lombardi, podľa ktorého dokonca nie je vylúčená ani možnosť, že sa tak stane hneď prvý deň po Benediktovom odstúpení, teda 1. marca. Žiadne rozhodnutie však nepadlo. Až doteraz sa počítalo s tým, že kardináli zahájia voľbu najskôr 15. marca.

Cirkevné pravidlá počítajú s tým, že konkláve začína najskor 15. a najneskôr 20. deň potom, čo sa pápežsky úrad uvoľní. Minimálne 15-dňová lehota má slúžiť na to, aby členovia konkláve, kardináli pôsobiaci v rôznych častiach sveta, mali čas prísť do Vatikánu.

"Tentokrát je situácia trochu odlišná," poznamenal podľa agentúry AP Lombardi. Lehota brala ohľad na to, že úrad sa uvoľnil nečakane, v dôsledku pápežovho úmrtia. Teraz však Benedikt XVI. už 11. februára oznámil, že sa funkcie vzdá 28. februára. Všetci členovia konkláve, kardináli mladší ako 80 rokov, tak majú dostatok času na cestu do Vatikánu.

Pokiaľ sa všetci zídu, nemalo by zmysel ďalej vyčkávať a bolo by dobré zvážiť, či sa pravidlá nedajú vyložiť trochu inak. Lombardi zdôraznil, že "túto otázku nastolilo niekoľko kardinálov," a tak "je možné, že naše úrady sa pripravujú na možnosť usporiadať voľbu prvý deň po uvoľnení stolcu."

Žiadne rozhodnutie nepadlo

Avšak žiadne rozhodnutie ešte nepadlo a tak je možné, že sa konkláve stretne 15. alebo 20. marca. Stačí, aby sa jeden kardinál nemohol dostaviť včas.

Konkláve 117 kardinálov oprávnených voliť pápeža bude tradične zasadať za zavretými dverami Sixtínskej kaplnky. Média špekulujú o tom, že Benediktov nástupca by mohol symbolizovať prelom v novodobej histórii a že by sa pápežského úradu konečne mohol ujať predstaviteľ rozvojového sveta.

Jeden z talianskych kardinálov Velasio De Paolis však upozornil, že európski kandidáti by nemali byť znevýhodňovaní aj napriek tomu, že väčšina katolíkov momentálne žije v Ázii, Afrike či Latinskej Amerike. Tieto krajiny "svojho" pápeža nikdy nemali.

Konkláve bude voliť na základe osobnosti

"Konkláve bude voliť na základe osobnosti a nie podľa pôvodu. Európa, napriek duchovnej kríze, môže cirkvi ešte veľa dať," uviedol pre denník La Stampa Velasio de Paolis. Kardináli by podľa neho mali voliť uchádzača z hľadiska potrieb cirkvi a nie s ohľadom na očakávanie médií.
 
Odstupujúci Benedikt XVI. sa podľa hovorcu Lombardiho po odchode z Vatikánu asi na mesiace uasdí v pápežskej letnej rezidencii Castel Gandolfo, kým bude pripravený jeho nový príbytok v jednom z rekonštruovaných vatikánskych kláštorov.

Prihovoril sa v slovenčine

Pápež Benedikt XVI. sa v stredu prvýkrát objavil na verejnosti od okamihu, kedy oznámil, že končí. Najskôr prijal oficiálnych zástupcov cirkvi večer odslúžil omšu vo Svätopeterskej bazilike. Na tú prišli tisíce ľudí. A nechýbali medzi nimi ani ľudia zo Slovenska. Pápež sa im prihovoril v našom rodnom jazyku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy