Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO. Pápež požehnal Slovákom. Na generálnej audiencii
Zdielať na

VIDEO. Pápež požehnal Slovákom. Na generálnej audiencii

VATIKÁN / Pápež Benedikt XVI. sa ukázal na verejnosti. A to prvý krát odvtedy, čo oznámil svoju rezignáciu. Išlo o generálnu audienciu. Rozhodnutie Benedikta XVI. je však pevné – 28. februára už nebude pápežom.

Vo Vatikáne sa na Generálnej audiencii zišlo neobvyklé množstvo ľudí. Podľa agentúry Reuters ich bolo až 8- tisíc. Medzi nimi aj mnohí Slováci. Očividne dojatý pápež im poďakoval plynulou slovenčinou.

O iných, ako oficiálnych dôvodoch, ktoré odzneli z úst pápeža, sa nešpekuluje. "Je to človek, ktorý svoje povinnosti berie stopercentne. Tam treba možno hľadať koreň jeho rozhodnutia, ale to sú len hádanky, prečo to tak radikálne riešil," hovorí kardinál Jozef Tomko.

"Zdôraznil aj to, že si uvedomuje, že vedenie cirkvi v dnešnom svete potrebuje pápeža v kondícii, ktorá jemu, podľa vlastných slov, chýba," poznamenáva cirkevný analytik Imrich Gazda.

Voľba nového pápeža do 20 dní

Od 1. marca sa pápež utiahne do sídla Castel Gandolfo, no cirkev bez vedenia neostane. "V období uprázdneného pápežského stolca spravuje cirkev zbor kardinálov, ktorí však môžu vybavovať len nevyhnutné záležitosti," hovorí Imrich Gazda.

K voľbe nového pápeža musí dôjsť najneskôr do 20 dní od odstúpenia Benedikta XVI. Voliť a byť volený však môže len kardinál mladší ako 80 rokov. "Slovensko v tomto konkláve nebude mať svoje zastúpenie,"  konštatuje Ján Kováčik, hovorca Konferencie biskupov Slovenska.  "Obaja slovenskí kardináli, kardinál Tomko aj kardinál Korec, majú už viac ako 80 rokov," dodáva cirkevný analytik Imrich Gazda.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy