Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Odstupujúci pápež šokoval a odkázal: Všetci sme hriešnici!
Zdielať na

Odstupujúci pápež šokoval a odkázal: Všetci sme hriešnici!

VATIKÁN / Jeho rozhodnutie spôsobilo šok! Bez preháňania. Takmer 600 rokov neurobil nikto nič podobné. Reč je o pápežovi Benediktovi XVI., ktorý oznámil, že 28. februára rezignuje. Všetci sme hriešnici, odkázal cez sociálnu sieť...

Všetci sme hriešnici

Rozhodnutie zdôvodnil vysokým vekom, ktorý mu podľa jeho slov neumožňuje pokračovať v plnení pápežských povinností.

"Musíme veriť v obrovskú moc Božej milosti. Všetci sme hriešnici, ale Jeho milosť nás premieňa a obnovuje," napísal pápež na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti Twitter. Bol to jeho posledný tweet predtým, ako oznámil, že odchádza.

"Po tom, ako som si opakovane spytoval svedomie pred Bohom, som nadobudol istotu, že moje sily už vzhľadom na pokročilý vek viac nevyhovujú vykonávaniu Petrovho úradu," povedal pápež v rámci príhovoru na pondelňajšom zasadnutí zboru kardinálov vo Vatikáne.

Uznávam svoju neschopnosť

Benedikt v ňom poukázal na potrebu "sily ducha i tela", ktorá sa v jeho prípade v posledných mesiacoch zhoršila do takej miery, že musel uznať svoju neschopnosť plnohodnotne vykonávať zverený úrad.

"Z tohto dôvodu a plne si uvedomujúc závažnosť tohto činu úplne slobodne vyhlasujem, že sa zriekam úradu rímskeho biskupa, následníka Svätého Petra, ktoré mi boli zverené kardinálmi 19. apríla 2005, a to takým spôsobom, že od 20. hodiny 28. februára 2013 bude Rímska stolica, stolica Svätého Petra, neobsadená, a tí, ktorí na to majú oprávnenie, budú musieť zvolať konkláve, aby zvolilo nového najvyššieho pontifa," povedal odstupujúci pápež.

Podľa zdrojov tlačovej agentúry AP by malo konkláve, uzavreté zhromaždenie kardinálov oprávnených zvoliť nového pápeža, zasadnúť do konca marca. Ďalšie informácie tu.

Spravodajstvo TV JOJ sociálnej sieti Twitter. Pripojte sa tu.

twitter

Súvisiace články

Najčítanejšie správy