Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rezignujem, oznámil Benedikt XVI. Odíde 28. februára o 20:00
Zdielať na

Rezignujem, oznámil Benedikt XVI. Odíde 28. februára o 20:00

VATIKÁN / Neuveriteľná správa prišla z Vatikánu. Pápež Benedikt XVI. oznámil, že rezignuje! Stať sa tak má presne 28. februára tohto roka. Informáciu priniesla talianska tlačová agentúra ANSA.

Pápežovi vraj chýbali sily

"Musíme veriť v obrovskú moc Božej milosti. Všetci sme hriešnici, ale Jeho milosť nás premieňa a obnovuje," napísal pápež na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti Twitter. Pápež svoj krok označil za "veľké rozhodnutie," zároveň si však uvedomuje aj jeho závažnosť.

Pápežov brat Georg Ratzinger potvrdil, že pápež odchádza zo svojho postu zo zdravotných dôvodov. Jeho lekár mu vraj výslovne zakázal cestovať lietadlom. To by však pápeža značne obmedzovalo.

Pápež to oznámil osobne, v latinčine, počas konzistória na svätorečenie mučeníkov z Otranta. Vzápätí to potvrdil aj hovorca Vatikánu Federico Lombardi. "Je to blesk z jasného neba," uviedol v bezprostrednej reakcii rešpektovaný kardinál Angelo Sodano.

Prekvapivé, priznáva Slovensko

Ak sa rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. abdikovať potvrdí, ide podľa predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského o prekvapivé rozhodnutie. Ako však tlmočil slová Zvolenského agentúre SITA hovorca KBS Jozef Kováčik, je to plne v súlade s právomocami Svätého Otca.

Naposledy v 15. storočí

Zo svojho úradu odíde presne v posledný februárový deň tohto roka o ôsmej hodine večer nášho času, informuje britská spravodajská stanica BBC News. Pápežové rozhodnutie bolo pre celý Vatikán obrovským šokom. O jeho pláne nemali vedieť ani jeho najbližší spolupracovníci. 

Naposledy pápež rezignoval v 15. storočí. Bol to Gregor XII. Jeho odstúpenie oznámili 4. júla 1415. Benedikt je hlavou rímskokatolíckej cirkvi od apríla 2005, keď nahradil svojho zosnulého predchodcu Jána Pavla II.

Toto vraví cirkevné právo

Pápež môže o mandát svätého otca prísť iba dvomi spôsobmi. A to smrťou, alebo vzdaním sa funkcie zo závažných zdravotných dôvodov. Aj to však môže byť len "na oko".

V roku 235 sa aj Pápež Poncián I. pod vplyvom okolností, (bol vyhnaný z Ríma) musel vzdať mandátu, pretože nemohol vykonávať svoju funkciu. Oficiálne "zo zdravotných dôvodov".

Po vzdaní sa mandátu pápeža Benedikt XVI. nestráca svoju "hodnosť" v cirkvi, nakoľko bol vysvätený za biskupa (ešte predtým ako sa stal pápežom) a táto vysviacka podľa cirkevného práva teda zostáva platná. Jediné čo nemôže používať je označenie Svätý otec. Neprestáva však byť svätým, pretože označenie "svätý otec" je skôr slovenský výraz, oficiálne sa označuje ako pápež a teda nemá to nič spoločné s jeho "svätosťou".

Spravodajstvo TV JOJ sociálnej sieti Twitter. Pripojte sa tu.

SITA/AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy