Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Chorvátsko v pohotovosti. Po snehovej kalamite prišli záplavy
Zdielať na
Zahraničie

Chorvátsko v pohotovosti. Po snehovej kalamite prišli záplavy

Najprv ich trápilo rekordné sneženie, ktoré komplikovalo dopravu, teraz majú ešte väčší problém. Reč je o Chorvátsku, kde snehovú kalamitu nasledovali silné záplavy. Voda pokryla cesty a niektoré oblasti úplne odrezala od zvyšku sveta...

Po snehu teplo a záplavy

Hoci došlo vďaka teplejšiemu počasiu k topeniu snehu v kalamitami zasiahnutom Chorvátsku, obyvatelia si len ťažko mohli vydýchnuť. Topiaci sa sneh totiž zaplavil dediny v strednej časti krajiny! Niekoľko dedín dokonca skončilo pod vodou. Sneh totiž začal stekať z hôr do riek, ktorých hladina stúpa a tie sa napokon vylievajú v obytných oblastiach.

Záchranári sú preto stále v pohotovosti. "Skontrolovali sme najmä starších obyvateľov. Situácia je zatiaľ pokojná, no uvidíme, čo prinesie dnešná noc. V prípade potreby budeme ľudí evakuovať," informoval veliteľ Červeného kríža Vlado Brkljac.

Oblasti odtrhnuté od zásobovania

K záplavám prispeli aj výdatné dažde za posledných 24 hodín.  Keďže cesty sú zaplavené, doprava takmer vôbec nefunguje a niektoré oblasti zostali odtrhnuté od zásobovania. Najhoršie sú na tom dedinky v horách.

Podobná situácia nastala pred 3 rokmi, kedy obyvatelia napokon museli byť evakuovaní. "Dúfame, že sa nezopakuje situácia z roku 2010. Zatiaľ sa voda nedostala do domov. Záchranári majú situáciu pod kontrolou. Prevážame ľudí na člnoch, dovážame im potraviny a všetko, čo potrebujú. Dúfame, že počasie sa čoskoro ustáli," komentoval aj veliteľ záchranných tímov Dragan Hicimovic.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy