Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slovensko pod snehom. Kolóny, odstavené kamióny, nehody
Zdielať na

Slovensko pod snehom. Kolóny, odstavené kamióny, nehody

Na západnom Slovensku spadlo najviac snehu v celej Európe. 20 až 30 centrimetrov potrápilo cestárov a následne aj vodičov. Cesty sa zmenili na lyžiarske dráhy.

Vodiči museli ísť pomaly

Medzi Banskou Bystricou a Breznom sa vodiči pasovali nielen so zasneženými vozovkami, aj so zníženou viditeľnosťou. Vodiči, ktorí sa ponáhľali, mali jednoducho smolu. Nedalo sa ísť rýchlejšie ako 40 km/h. Pod vrstvami snehu nebolo miestami vidieť ani stredové čiary.

Horský priechod Donovaly nepúšťa kamióny. Stoja na odstavenom parkovisku. Horšie je, že kamióny sa nedostanú ani cez Šturec. V teréne boli aj pracovníci odťahoviek a od rána pomáhali vodičom.

Vyše hodinové kolóny v Bratislave

V Bratislave sa hovorí o kalamite aj keď napadne 2 cm snehu, toto pondelkové ráno však bolo naozaj výnimočné. Autá išli doslova krokom. Veď len prejazd mestom trval 1 a pol až 2 hodiny.

Už od 6:00 hodiny ráno sa tvorili kolóny na diaľnici D1 v smere od Trnavy. Na vjazde do Bratislavy zo všetkých smerov trvala dnes ráno cesta do práce  minimálne o hodinu dlhšie. Niektoré cesty boli neupravené a tvorili sa záveje. Premávku ešte viac spomaľovali menšie nehody, ktorých bolo hneď ráno 15 a šmýkajúce sa trolejbusy. Najrozumnejšie spravili tí, čo svoje autá dnes nechali odparkované pred domom (VIAC V PRILOŽENOM VIDEU).

Husté sneženie zatiaľ nespôsobuje žiadne problémy v železničnej doprave na Slovensku. Silné sneženie si ráno vyžiadalo odklon dvoch pravidelných liniek z Bruselu-Charleroi a Londýna-Stansted na letisko v Budapešti.

Slovenský hydrometeorologický ústav zrušil výstrahu 2. stupňa pred snežením. Miernejší 1. stupeň výstrahy však ostáva v platnosti. Meteorológovia nás varujú pred snehom a poľadovicou. Výstraha platí do 7. hodiny utorkového rána pre väčšinu Slovenska s výnimkou Bratislavského kraja a západných a severných okresov Slovenska.

Problémy v Chorvátsku, Maďarsku a v Británii

Problémy so snehom hlási taktiež Maďarsko a Chorvátsko. V Británii podľa meteorológov sneží najviac za posledné dva roky. Najväčšie problémy má doprava na západe a severe Maďarska, kde začalo snežiť už v nedeľu poobede. Len do pondelkového rána sa na diaľniciach stalo 25 nehôd. Meškajú aj vlaky a niektoré lety museli odložiť.

V Británii má napadnúť až 10 centimetrov snehu. Podľa independent.co.uk hrozí, že kolóny sa budú tvoriť hlavne vo východnom Škótsku, vo východnom a strednom Anglicku a v Londýne. Tamojší meteorologický ústav vyhlásil tretí stupeň varovania, čo je iba jeden stupeň od stavu ohrozenia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy