Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Riziká Vysokých Tatier. K lavínovému nebezpečenstvu pribudli aj preveje
Zdielať na

Riziká Vysokých Tatier. K lavínovému nebezpečenstvu pribudli aj preveje

Vo Vysokých Tatrách je ešte stále zvýšené nebezpečenstvo pádu lavín. K rizikám ale pribudlo ďalšie - preveje. Pri ich odtrhnutí hrozí pád a nárazy do skál s často smrteľnými následkami.

Nenáročnosť peredného Soliska, ktoré je ako jediný štít prístupný aj v zime, môže byť zdanlivá. Rozhoduje počasie a ľudia. Posledné dni boli mimoriadne veterné a vietor vytvoril zo snehu preveje.

Nebezpečné preveje

Tie sú veľmi nebezpečné a momentálne sa vytvárajú na hranách južne a juhovýchodne orientovaných žľaboch a muldách. "Preveje sú nebezpečné z toho dôvodu, že pri postupe turistu alebo návštevníka veľhôr často nevidno, či sa pohybuje ešte na pevnom podklade alebo už na preveji, na nafúkanom snehu," uviedol Dušan Burian z horskej služby Vysoké Tatry.

Pri miernejšom sklone žľabu vás čaká len pármetrový namáhavý výstup. Môže sa však stať aj to, že strhnete lavínu a letíte s ňou a ocitnete sa v žľabe plnom skál.

Lavínové nebezpečenstvo

Treba mať na pamäti, že v Tatrách platí lavínová trojka a treba sa tým riadiť. "Pri svahoch nad 35 stupňov dochádza aj pri malom zaťažení k možnosti odtrhu lavíny," dodal horský záchranár.

Téme sa venoval Jozef Kubáni. INFORMÁCIE ONLINE TU !

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy