Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tatry sú v týchto dňoch veľmi nebezpečné. Sneh sa topí aj zamŕza
Zdielať na

Tatry sú v týchto dňoch veľmi nebezpečné. Sneh sa topí aj zamŕza

Už niekoľko dní panuje v Tatrách inverzia a teploty útočia na rekordy. Sneh sa topí, no vzápätí zamŕza. Vznikajú tak ľadové úseky, na ktorých treba byť veľmi opatrný.

Situáciu netreba podceňovať

Po sviatkoch majú mnohí z nás problém sa odniesť. Kilá z  nákupných tašiek sa premiestnili do brucha a s tým treba niečo robiť. "Určite vyraziť do hôr, aby strávili krajšie tie sviatky a nech nepriberajú," radí turista Martin. Nepriberať treba ale bezpečne a rešpektovať naozaj bláznivé zmeny počasia. Oteplenie sa na chodníkoch nejako zvlášť neprejavilo, ale so zaľadnením treba počítať na viacerých miestach.

So snehom to žiadna sláva nie je, ale práve cez sviatky bola situácia aj tak nebezpečná a stála život jedného horolezca. "Celá situácia sa odohrala vlastne kvôli tomu, že ten sneh bol ešte bez základu, boli to také prvé prachové a doskové lavíny. Teraz vplyvom posledných dvoch dní pomôže to oteplenie trošku previazať sneh. Už teraz je to lepšie ako to bolo celú minulú zimu," tvrdí chatár a horský vodca Tomáš Petrík. Oteplenie spôsobilo aj oslabenie ľadov na plesách a aj tu môže nastať nebezpečná situácia.

Téme sa venuje Jozef Kubáni. Spojte sa s ním cez profil na Facebooku!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy