Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Silvestra v Tatrách nebláznite! Medvede a kamzíky sa budú hnevať
Zdielať na

Na Silvestra v Tatrách nebláznite! Medvede a kamzíky sa budú hnevať

Silvester si väčšina z nás každý rok poriadne užije. A mnohým ľudom sa zábava bez poriadneho ohňostroja a pekelného hluku ani neráta! Na to, čo teší nás, ale majú úplne iný názor zvieratá. Tie sa síce nevyskytujú vždy v centre bujarej zábavy, ale v takých Vysokých Tatrách ich veru delobuchy riadne potrápia.

Delobuchy a rakety patria medzi najväčšie nebezpečenstvo ohrozujúce tatranskú zver. Svoje o tom vedia aj Poliaci, tí ohňostroje v Tatrách úplne zakázali. "Už dva roky pripravujeme akciu s názvom - Nestrieľajme na Silvestra! Minulý rok sme nezaznamenali ani jeden výstrel, turisti si teda na to už zvykli," hovorí riaditeľ TPN (Tatrzanski Park Narodowi), Pawel Skawinski.

Delobuchy môžu zobudiť medveďa

Divoké svetlá a veľký hluk však môže uprostred zimy zobudiť napríklad aj medveďa. Podobný prípad sa stal v Poľsku, kde takýto medveď zrejme uhynul, pretože nemal dosť potravy. "V Ráztockej doline sa prebudil medveď, prešiel do inej lokality a tam ho znova vyrušili silvestrujúci. Nevieme, čo sa s ním ale stalo," tvrdí Pawel Skawinski.

Ochranári budú prísnejší

Na Slovensku však boli minulý rok kritizovaní práve slovenskí ochranári, že takéto ohňostroje v našich Tatrách dovolia. Hlavným problémom je vraj nedostatok financií. Slovenská správa TANAP-u sa však aj napriek finančnej kríze rozhodla, že aj tento rok si bližšie posvieti na organizátorov ohňostrojov. "Správa TANAP-u na to upozornila prevádzkovateľov hotelových zariadení. V teréne budeme mať pracovníkov, ktorí budú situáciu monitorovať," upozorňuje riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Nedisciplinovanosť sa môže vypomstiť

Hotely v Tatrách takýto zákaz vraj poväčšine rešpektujú. Problémom sú však samotní ľudia, ktorí vypúšťajú rakety "na vlastnú päsť". "Zákon o ochrane prírody a krajiny nepovoľuje takúto činnosť. Pokiaľ by to niekto chcel organizovať, musel by požiadať o výnimku krajský úrad životného prostredia," hovorí Darina Žembová z Mestského úradu Vysoké Tatry.

Téme sa venuje Peter Dzurilla. Spojte sa s ním cez profil na Facebooku!

ohňostroj_Tatry_kamzík_koláž

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy