Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hrajú sa na horolezcov, no neraz sú odkázaní na pomoc záchranárov
Zdielať na

Hrajú sa na horolezcov, no neraz sú odkázaní na pomoc záchranárov

Cez internet sa môžete stať už aj registrovaným horolezcom a to iba za pár minút! Platí to v celej Európe, no do našich hôr táto jednoduchá registrácia priniesla viac úrazov. Niektorí si totiž myslia, že ak sa stanú členom klubu, dokážu bez výcviku a skúseností liezť na tatranské steny.

Horskí záchanári počas sezóny niekoľkokrát zachraňovali vysokohorských turistov, ktorí sa vybrali do horolezeckého terénu. "Hrajú sa na horolezcov v ľahšom horolezeckom teréne, na zdolanie ktorého však často nemajú fyzické a psychické predpoklady, ale ani skúsenosti," tvrdí Martin Matúšek, záchranár HZS Vysoké Tatry.

Výstroj sa dá kúpiť, skúsenosti nie!

Iróniou je že títo, "horolezci" majú profesionálny výstroj, ktorý je už bežne dostupný v obchodoch, no vedomosti a skúsenosti takmer žiadne..."Pohybujú sa v terénoch, ktoré nepoznajú, robia s materiálom, s ktorým nevedia robiť," hovorí Jozef Janiga, riaditeľ ZVS Vysoké Tatry. On sám, kým sa stal horolezcom, musel absolvovať čakateľský kurz, následne mal letný a zimný výcvik a až potom sa stal riadnym členom klubu. Tak to ale bolo v minulosti, v súčasnosti je členstvo v horolezeckom klube založené na občianskom princípe, fungujúcom v celej Európe.

Stačí pár kliknutí počítačovou myšou...

Registrovaným horolezcom sa tak môžete stať v priebehu niekoľkých minút. Stačí zopár kliknutí na internete, zaplatíte členský poplatok a dostanete oficiálny horolezecký preukaz. "Táto zmena, ktorá nastala - teda internetová a poštová registrácia je, bohužiaľ, dnes už realita a my to ani nemôžeme nejakým spôsobom ovplyvniť," hovorí Martin Matúšek, záchranár HZS Vysoké Tatry. "Každý je však zodpovedný sám za seba, klub nie je zodpovedný!," zdôrazňuje Igor Koller, predsada SHS James. Aj preto horskí záchanári apelujú na takýchto "rýchlokvasených" horolezcov: "Nemachrujte a nepodceňujte tréning, skúsenosti a prípravu! Život máte iba jeden..."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy