Polojasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Veľké faux pas! Gašparovič sa pri návšteve Bosny pomýlil...
Zdielať na

Veľké faux pas! Gašparovič sa pri návšteve Bosny pomýlil...

Návšteva Bosny a Hercegoviny naším prezidentom nedopadla tak celkom podľa predstáv. Ivan Gašparovič nám totiž vyrobil poriadny diplomatický škandál a dostal sa tak na titulky všetkých miestnych novín a webov. Prirovnal totiž dobré vzťahy Čechov a Slovákov k vzťahom medzi Republikou srbskou a Bosnou. Ich vzťahy sú však v skutočnosti veľmi napäté...

Kancelária prezidenta chce situáciu zachrániť

"Republika srbská a Bosna a Hercegovina sú ako Slovensko a Česko. V mnohom sú si podobné," vyhlásil Gašparovič počas stretnutia s prezidentom Republiky srbskej Miloradom Dodikom. Píše o tom portál Sme.

Prezidentova kancelária na to ihneď zareagovala. Podľa nej boli Gašparovičove slová dezinterpretované a vytrhnuté z kontextu. Prezident vraj chcel len zdôrazniť dôležitosť pozitívneho dialógu a neustáleho hľadania kompromisov. Vzťah s Prahou mal poslúžiť ako príklad takejto komunikácie.

Etnické aj politické napätie

Bosna si totiž v 90-tych rokoch prešla najhorším európskym ozbrojeným konfliktom od konca druhej svetovej vojny. Odvtedy je hlboko etnicky rozdelená medzi niekdajších vojnových rivalov, ktorí žijú v dvoch autonómnych šastiach - moslimsko-chorvátskej Federácie Bosny a Hercegoviny a v Republike srbskej. Súperenie medzi nimi spomaľuje presadzovanie reforiem a brzdí hospodársky rast.

Gašparovičovi však politické prešľapy nie sú až také cudzie. V minulosti sa preslávil aj označením pápeža Benedikta XVI. za Dominika, pred niekdajším chorvátskym prezidentom Stipom Mesičom si pochvaľoval srbské pobrežie. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy