Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Recept pre Gašparoviča. Takto sa robí dobrá čína
Zdielať na

Recept pre Gašparoviča. Takto sa robí dobrá čína

Ryža konečne dorazila k nášmu prezidentovi! Poslal mu ju balíkom Číňan, pán Li Ting, ktorý ju vypestoval pri Humennom. Prezident Ivan Gašparovič síce za originálny darček poďakoval, no ryžu mu nikto neuvaril. A tak sa mu pán Li Ting s dcérou Keke rozhodli ukázať, ako si typické čínske jedlo z ryže môže pripraviť aj sám.

"Oco hovorí, že chce to dať prvému prezidentovi ochutnať a aby aj prvý vedel, ako to vyzerá," hovorí Keke, dcéra pestovateľa ryže z okolia Humenného. "Sme vďační za to, že úplne prvú úrodu poslal prezidentovi republiky," uviedol Gašparovičov hovorca Marek Trubač.

Recept pre hlavu štátu

Ryža síce do prezidentského paláca dorazila, lenže prezidentovi ju zatiaľ nikto neuvaril. "Pán prezident, keď vám ešte neurobili tú ryžu, tak si urobte recept, čo vám oco tu teraz ukáže," hovorí Keke.

Tajomstvo kuchyne

Ryžu treba najprv dobre umyť. Pán Li Ting si priniesol z Číny aj špeciálny hrniec. Stačí 15 minút a ryža je uvarená. Ryža je pre Číňanov základom stravy. Všetky ostatné potraviny sú vlastne iba prílohami k nej. Napríklad ako  bravčové mäso s hlivami a zeleninou. Pán Li Ting má však jedno tajomstvo, vďaka ktorému má jeho jedlo originálnu vôňu. "Prv sa dá zázvor, aby bola vôňa a až potom zelenina," prezrádza tajomstvo kuchyne dcéra Keke.

"Je to veľmi milé gesto, že človek, ktorý prišiel z Ázie dokázal v našich podmienkach nie typických vypestovať ryžu," uviedol Trubač. Či niekto prezidentovi takéto jedlo pripraví je ale otázne.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA)/ilustračné foto

Súvisiace články