Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Počasie vyčíňa aj v Európe. Záplavy a tornádo v Chorvátsku
Zdielať na

Počasie vyčíňa aj v Európe. Záplavy a tornádo v Chorvátsku

Sandy má v Európe konkurenciu menom Ladislav. Tak nazvali silný orkán, ktorý sa prehnal Jadranským morom. Po silných záplavách v Benátkach voda a silný vietor zasiahli aj Chorvátsko. Obľúbené prímorské mestečká boli zaplavené a utrpeli veľké materiálne škody.

Záplavy a silný vietor

Najviac postihnutá bola Istria a Stredná Dalmácia. Silná prílivová vlna výrazne zvýšila hladinu mora a spôsobila veľké problémy. Zaplavila ulice, polámala stromy, pobrala strechy na pobrežných domoch, zničila zaparkované autá.

Búrka priniesla aj tornádo. Trvalo síce len tri minúty, no stihlo napáchať veľké škody. Ničivý živel neobišiel ani jadranské ostrovy. "Všetky ostrovy boli okamžite odrezané od pevniny, prestala fungovať lodná doprava, boli uzavreté aj všetky heliporty," povedala Dana Bilan, Češka žijúca v Chorvátsku.

Turistické oblasti pod vodou

Silné dažde nezdvihli len more, ale aj hladinu niektorých riek. Voda zaplavila časti miest Rijeka, Split, Zadar, Šibenik či historické mesto Trogir. Najsilnejší vietor udrel v Splite, dosahoval rýchlosť až 112 km/h. More sa vylialo z brehov a zaplavilo niekoľko domov.

"Toto je neuveriteľné, sme ako v Benátkach. Príroda je silnejšia než my. Keď začne silno pršať a fúkať, more vyplaví všetok odpad na pevninu," skonštatoval obyvateľ Rijeky Damir.

Situácia sa upokojila

Hladina vody sa už vrátila do normálu, no hasiči stále pumpujú vodu z ulíc späť do mora. Aj keď materiálne škody sú obrovské, vyčíňanie počasia sa obišlo bez obetí, či zranených.

"To, že sa more vylieva cez móla nie je v novembri nič výnimočné, tohtoročný orkán bol však najsilnejší za posledných 20 rokov," doplnila Dana Bilan.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy