Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Symbolom prežitia Sandy 2-týždňové bábätko. Tu je jeho príbeh
Zdielať na

Symbolom prežitia Sandy 2-týždňové bábätko. Tu je jeho príbeh

Keď superbúrka Sandy odrezala od elektriny milióny obyvateľov východného pobrežia USA, vypukla panika. Pacientov museli okamžite previezť do nemocníc, ktoré prúd ešte mali. Medzi nimi ostala v inkubátore aj maličká a predčasne narodená Emma Sofia. Jej príbeh dodáva odvahu mnohým ľuďom. Stala sa symbolom prežitia.

Emma v inkubátore a bez prúdu

Dnes má Emmina mama dôvod na úsmev. Dievčatko vyčíňanie živlu prežilo. V tú strašnú noc však tŕpla v desivých mukách - jej vytúžená dcérka bola na pokraji smrti. "Odrazu sme prišli o prúd. Boli sme bez televízie, prístupu na internet, bez možnosti zavolať. Mali sme len mobily," popisuje Emmina mamka. Ona bola v New Jersey, dievčatko v strede New Yorku.

Záchranou bol pre maličkú Emmu presun do nemocnice o pár blokov ďalej - v zúriacom hurikáne však išlo o nejednoduchú úlohu. "Hrôzostrašné, všetky mosty boli uzavreté - nemohli sme robiť nič, len sedieť doma a čakať. Bola to najhoršia a najdlhšia noc. Celú som ju preplakala, vôbec som nespala."

Ešte o siedmej večer bola nemocnica, kde malá Ema Sofia ležala v inkubátore suchá a svetlá. Po 45 minútach však svetlo zhaslo a budova bola do výšky troch metrov zatopená...

Príbuzných zachránil, sám zahynul

Rovnako sa o záchranu pokúšal bývalý policajt. Jeho dom totiž zaplavila voda, tak všetkých 6 príbuzných vrátane 15-mesačného dieťaťa hnal do podkrovia. Sám sa však v kalnej vode utopil.

Mnoho ľudí skončilo po prívaloch vody na svojich strechách. Helikoptéry krúžia stále nad zatopenými štvrťami New Yorku a prevážajú ľudí do bezpečia. Po Sandy ostávali len povytŕhané stromy, zničené elektrické vedenie, dokonca vyplavila nebožtíkov na cintoríne v Marylande a napáchala také škody, že sa z nich jednotlivé štáty budú spamätávať niekoľko mesiacov. Američania však veria, že prežijú ako ich malá Emma.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy