Oblačno
12°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Slovensko a hurikán? Zatiaľ len silné smršte a tornáda
Zdielať na

Slovensko a hurikán? Zatiaľ len silné smršte a tornáda

Pri pohľade na to, čo spôsobil hurikán Sandy, je na mieste otázka, kam všade sa môže takýto živel dostať. Od pobrežia dokáže totiž preniknúť aj niekoľko desiatok kilometrov do vnútrozemia. Niektoré typy hurikánov dokonca prechádzajú cez Atlantický oceán až k Európe. Nás zatiaľ trápia tak nanajvýš veterné smršte s vírmi pripomínajúcimi malé tornáda. Ani na ich príchod nás však meteorológovia nevedia pripraviť...

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Hurikány a Európa

Veterný vír plný zrážok na svoj vznik potrebuje minimálne 26-stupňovú vodu. Keď sa ale hurikán vzdiali od mora či oceánu, stráca svoju silu. To, že by sa ale ničivý hurikán v rozmeroch stoviek kilometrov dostal až na naše územie, je podľa meteorológov, našťastie, nemožné.

"V momente ako prichádzajú do chladnejšej vody v blízkosti Európy, strácajú tú energiu, tú teplú vodu. Čiže nad pevninou nemajú ani dostatok teplého vzduchu, a preto postupne zanikajú, vypršia sa a ostane z nich obyčajná tlaková níž," informoval meteorológ Peter Jurčovič. Už len v podobe silnej búrky často zasahuje Britské ostrovy, Pyrenejský poloostrov či Francúzsko.

Na Slovensku zatiaľ minitornáda

Na Slovensku nás však minimálne raz do roka trápia poriadne veterné smršte. Niektorí Slováci, ktorí spúšť zažili na vlastnej koži, jav opisujú ako veľké lieviky rútiace sa smerom k nim.

"To bolo také biele, to vyzeralo ako vír." "Zrobil sa taký ako lievik, s takou ľahkosťou to zobralo, to som ešte nevidel," spomínajú ľudia na hrozivé zážitky. "Pri búrkach existuje taký jav, ktorý tiež prináša rýchlosť vetra nad 200km/h, trvá to pár minút," upozornil Jurčovič. Kedy a kde sa však toto malé tornádo vyskytne, sa pár dní dopredu nevie. "Je to otázka na jednu až dvanásť hodín dopredu, viac nie," dodáva Jurčovič.

Pozor na silný vietor cez sviatky!

Minitornád sa však počas dušičkovských sviatkov báť nemusíme. Hoci takmer celé územie Slovenska momentálne trápi silný dážď a vietor. Práve na ten si dávajte pozor. Meteorológovia totiž vyhlásili pre väčšinu územia západného a severného Slovenska meteorologickú výstrahu druhého stupňa. Vietor by totiž mal dosiahnuť rýchlosť v nárazoch až 33 m/s!

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy