Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Hranicou skazy 34. ulica. Počet obetí Sandy stúpol na 152
Zdielať na

Hranicou skazy 34. ulica. Počet obetí Sandy stúpol na 152

650 tisíc firiem a domácností bez elektriny. Evakuácia 20 tisíc ľudí pokračuje. Národná garda v akcii. Zničené promenády a odplavené móla v New Jersey. Zábavné atrakcie trčiace z vody. 34. ulica ako hranica skazy na Manhattane. Domy pod vodou. A napokon miliardové škody a viac než 150 mŕtvych. To je bilancia hurikánu Sandy. Východ Ameriky sa stavia pomaly na nohy...

Hranicou skazy 34. ulica

Ničivá búrka Sandy, ktorá začiatkom týždňa tvrdo zasiahla východné pobrežie USA, dokonca výrazne poškodila aj newyorský pamätník obetí z útokov z 11. septembra 2001, stojaci na mieste zničených budov WTC. Pamätníky v podobe bazénov sú zatopené a poškodené. Nachádzajú sa totiž na dolnom Manhattane, ktorého väčšia časť je stále pod vodou.

Hranicou skazy má byť 34. ulica, ktorá oddeľuje severnú rezidenčnú časť od dolnej časti, ktorá je okrem iného vyradená aj z dodávky elektriny. 650 tisíc firiem a domácností je stále bez elektriny.

Zábavné atrakcie vo vlnách

New York sa pomaly spamätáva z vyčíňania Sandy. Letiská aj burzu otvorili v stredu ráno, metro, autobusy a prímestské vlaky by mali s obmedzeniami začať premávať vo štvrtok, pričom podzemná doprava, ktorej tunely sa tiež ocitli pod vodou, by mala byť vo štvrtok a piatok zadarmo.

Z poškodenej ropnej nádrže južne od New Yorku do okolitých vôd unikli státisíce litrov nafty. Na pobreží štátu New Jersey sú zničené pobrežné promenády, móla odplavil príboj a zábavné atrakcie trčia vo vlnách niekoľko desiatok metrov od brehu. Verejná doprava tu stále nefunguje, čerpacie stanice sú preplnené čakajúcimi vozidlami, diaľnice stoja v kolónach.

Evakuácia pokračuje

V meste Hoboken na západnom brehu rieky Hudson na dohľad z Manhattanu pokračuje evakuácia 20 tisíc ľudí, ktorých obydlia sú stále pod vodou. Záchranári rozdávajú potraviny a vodu, pomáha aj Národná garda.

Celkový počet obetí superbúrky stúpol na takmer 150. V USA si vyžiadala najmenej 82 obetí na životoch, ďalších 70 zahynulo v krajinách Karibiku. Škody sa podľa odhadov spoločnosti IHS Global pohybujú vo výške 20 miliard dolárov a o ďalších 10 až 30 miliard výnosov pripravila Sandy obchodníkov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy