Skoro jasno
20°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Pozrite sa, ako neskúsený pilot pristál bez jedného kolesa
Zdielať na

Pozrite sa, ako neskúsený pilot pristál bez jedného kolesa

Naozaj stresujúce okamihy prežil 21-ročný zaúčajúci sa čínsky pilot, ktorému z podvozku jeho stroja odpadlo koleso. Horúce chvíle, na ktoré nezabudne do konca života, zažil v Austrálii.

Udalosť sa stala v utorok na letisku v Mangalore, ktoré leží zhruba 130 kilometrov severne od Melbourne. Mladý neskúsený pilot si krátko po štarte všimol, že s jeho lietadlom nie je všetko v úplnom poriadku. Vrátil sa preto nad letisko, aby mohol jeho inštruktor vykonať vizuálnu kontrolu.

Najprv štyri hodiny krúžil...

Keď ten zistil, že malému stroju odpadlo jedno koleso, zalarmoval záchranárov aj hasičov. Potom po celý čas navádzal pilota na pristátie. Ten však najprv krúžil štyri hodiny na austrálskym letiskom, aby spotreboval palivo a znížil tak riziko explózie. Pilot-žiak zachoval chladnú hlavu a sústredil sa na náročný manéver. Zvládol ho napriek tomu, že mal dovtedy nalietaných iba 120 hodín.

Ľahko otrasený. A ktovie, či nie šedivý...

Po dosadnutí na dráhu sa snažil udržať lietadlo v priamom smere, neskôr však vyšiel na trávu, kde stroj prudko zastavil. K lietadlu okamžite prišlo požiarnicke auto a pokropilo ho haciacou penou. Pilot, ktorý sa pripravuje na prácu v leteckej spoločnosti China Southern Airlines, neutrpel žiadne zranenia. Bol iba ľahko otrasený. Či aj nie šedivý, to agentúry nevydali...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Lietadlo_malé_pristátie_bez kolesa

reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy