Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
AUTENTICKÉ ZÁBERY. Z letiska odstraňujú poškodený Airbus
Zdielať na

AUTENTICKÉ ZÁBERY. Z letiska odstraňujú poškodený Airbus

Dopravné lietadlo, ktoré havarovalo na bratislavskom letisku, malo zrejme chybný podvozok. Pilot pri výsluchu uviedol, že pri pristávacom manévri prístroje lietadla neupozorňovali posádku na žiadnu poruchu. Vyšetrovanie nehody prevzal francúzsky vyšetrovací úrad.

Nadvihovali predný podvozok

Získali sme autentické zábery priamo z prostredia vyšetrovacích a technických prác na havarovanom lietadle. Špecialisti sa pokúsili poškodený Airbus nadvihnúť a zabezpečiť špeciálnou technikou, aby sa k podvozku dostali samotní vyšetrovatelia. 

Z prostredia vyšetrovania nehody sme získali informácie, ktoré naznačujú to, čo spôsobilo následky nehody. Podľa tvrdení pilota, až do okamihu, keď sa prednými kolesami lietadlo dotklo pristávacej dráhy, bolo všetko v poriadku.

Až po kontakte s dráhou sa predná noha podvozku začala nekontrolovane triasť. Pilotov poškodenie podvozku zaskočilo. Stroj udržali pod kontrolou. K zásadnému poškodeniu trupu lietadla a taktiež samotného nákladu nedošlo.

Príčina nehody stále nie je známa

"Predmetná udalosť od piatku neovplyvnila samotnú prevádzku letiska, všetky lety sú vybavované v zmysle platného letového poriadku," potvrdila hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická.

Slovenský úrad vyšetrovania aktuálne vyšetrovanie nehody delegoval na svojich francúzskych kolegov. Zo spoločnosti Airbus technici pripravujú diagnostiku prístrojov  lietadla.

Slovenský špecialista zabezpečuje nadvihnutie, zaistenie a transport stroja spolu s expertom z Nórska. Špeciálne hydraulické vankúše zapožičali českí experti a na manipuláciu s lietadlom dohliada anglický poisťovací agent. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

M.H

Súvisiace články

Najčítanejšie správy